Kris Peeters premier

Print
Kris Peeters premier

Kris Peeters premier

De verkiezingen van mei volgend jaar mogen dan nog ver weg zijn, het belet onze politici en - toegegeven - ons journalisten niet om nu al te speculeren wie de nieuwe premier wordt na die verkiezingen. Dat komt mede omdat Kris Peeters steeds weer herhaalt dat hij Vlaams minister-president wil blijven en het daardoor voor het eerst is dat CD&V géén kandidaat-premier naar voren schuift.
Wie wordt premier? Wij zetten ons geld in op... Kris Peeters. Zeer zeker, de man blijft zeggen dat hij liefst minister-president blijft. Maar hij houdt ook altijd een slag om de arm. Dat bleek gisteren opnieuw toen hij vanuit China reageerde op het aanbod van Bart De Wever om premier te worden van een socio-economische rechtse regering gesteund door de N-VA: “Daar ben ik nu niet mee bezig. We zullen na de verkiezingen wel zien wie welke functie invult.” Met andere woorden: “Ik ben beschikbaar.”

Uiteraard moeten we eerst de verkiezingsuitslag afwachten. Daarna moet men zien welke coalitie mogelijk is. Dat zal in grote mate afhangen van wat de N-VA wil indien ze de grootste partij blijft. Kiest de N-VA voor een rechtse regering zonder socialisten om belangrijke socio-economische hervormingen te kunnen doorvoeren? In dat geval is de kans groot dat Kris Peeters federaal premier wordt.

Hij heeft het profiel om zo’n regering te leiden. En hij is aanvaardbaar voor de Franstaligen. Iets wat elke N-VA’er niet is, helemaal niet met een PS in de oppositie. Het is niet uitgesloten dat de N-VA hiervoor kiest. De recente demarches van Siegfried Bracke kan men in dit verband zien als een soort van terreinverkenning.

Ook het aanbod van Bart De Wever aan Kris Peeters kadert in die logica. Al is er in dit scenario wel een probleem: zal er op een eventueel N-VA-toetredingscongres voor een rechtse regering zonder staatshervorming wel een tweederde meerderheid zijn? De tweede mogelijkheid is dat de N-VA blijft vasthouden aan haar vraag naar een zevende staatshervorming om van België een confederaal land te maken.

In dat geval is de PS incontournable, nochtans de partij waar de N-VA vanaf wil. Het probleem hier, althans voor de N-VA, is dat de andere partijen nu geen zevende staatshervorming wensen en zich willen concentreren op het economische herstel. In dat geval is het logisch dat de huidige tripartite wordt voortgezet.

En in dat geval is het meer dan waarschijnlijk dat CD&V het premierschap zal opeisen voor Kris Peeters. Omdat opnieuw een tripartite zonder N-VA en eventueel ook zonder Vlaamse meerderheid en met Elio Di Rupo als premier te veel van het goede zou zijn.

Eric Donckier