46 jaar Tongerse Modelvleugels

Print
46 jaar Tongerse Modelvleugels

46 jaar Tongerse Modelvleugels

Henis

Tongeren -

In oktober 1967 zijn de Tongerse Modelvleugels als club opgericht. Het huidige plein op de Boeberg kreeg de club in gebruik van de heer Cuyx uit Henis, en het eerste clubhuis is toen gebouwd met hout van de kisten waarin de vis geleverd werd in de viswinkel van Willy Polspoel.

Pionieren in alle aspecten van de modelluchtvaart was toen de regel!

Toch was dit niet het begin van de modelluchtvaart in Tongeren. Eind de jaren ’40 en begin jaren ‘50 ontwierp Jos Cappuyns al modelvliegtuigen en boekte hij al vele nationale en internationale overwinningen in rondvlucht en free-flight tijdens de vele competities.

Rond 1954 kwamen een aantal vliegenthousiasten regelmatig in Tongeren samen om ervaringen uit te wisselen en om te experimenteren. Dat waren onder meer Jos Cappuyns, Proesmans, Polspoel, Matthyssens en Coenen. In die tijd vloog men onder andere op Beukenberg, en dat was de tijd dat er nog geen besturing gebruikt (freeflight) werd, ofwel werd de kabelbesturing gebruikt (rondvlucht). Op oude foto’s vonden we zelfs de afkorting: TML, wat stond voor Tongerse Model Luchtvaart. Dit was de naam die deze enthousiastelingen gebruikten.

Zoals gezegd kwam er in 1967 een vaste stek op de Boeberg, de huidige club kreeg haar statuten en dat betekende dat er iedere zaterdag bijeenkomsten waren met in de voormiddag lessen in planlezen, bouwen, aërodynamica, materiaalkennis en in de namiddag waren er praktijklessen vliegen voorzien. Op zondagnamiddag was er vrij vliegen voorzien.

Vanaf het midden van de jaren zestig deed de radiobesturing zijn intrede, en begon men in de club zelf zenders te bouwen. In het begin waren dit de tipp tipp zenders. Later werden dit de proportionele zenders.

Jos Cappuyns bouwde o.a. de Capro zenders die in heel wat clubs gebruikt werden. Al spoedig verwierf de club een stevige reputatie in België en ver daarbuiten. TMV en Jos Cappuyns werden een begrip in deze modelbouw vliegwereld.

TMV leverde kampioenen in vele disciplines ( o.a. combat, speed, acrobatie, zweven, pylon,…), en in 1971 haalde de club 8 van de 10 nationale medailles van de modelluchtvaart naar Tongeren. Er was veel tijd geïnvesteerd in de opleiding van jongeren, wat resulteerde in kampioenen op jonge leeftijd.
Vandaag de dag telt onze club 100 leden. Hieronder zitten er vele jonge piloten, en vooral de monitoren spenderen veel tijd aan de opleiding van deze piloten. TMV blijft groeien in ledenaantal en is zonder twijfel één van de sterke clubs in België.

De sterkte van TMV is zonder enige twijfel de aangename en open sfeer, waarin iedereen welkom is die bezig is met modelluchtvaart en die open staat om zich te amuseren met deze hobby. Daarnaast de gedrevenheid, technische kennis en ervaring van een aantal enthousiastelingen die deze kennis graag delen met wie er nood aan heeft.

Ten slotte is er de bereidheid van bestuur, leden en echtgenotes om de handen uit de mouwen te steken en zich in te zetten voor de club tijdens wedstrijden en ontmoetingen. De toekomst ziet er rooskleurig uit!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio