Betoverend Alden Biesen

Print

Betoverend Alden Biesen

Waltwilder

Bilzen -

Vandaag starten we vanaf het Apostelhuis. Dymph en ik controleren, als een van de Green Spotters, de gele route rond Alden Biesen.
De routes gaan uit van het regionaal landschap Haspengouw & Voeren.
Het is bewolkt vandaag. De temperatuur is rond de 19 graden.

Eigenlijk een ideale wandeltemperatuur. Mijn vest kan ik voorlopig wel in mijn rugzak laten.

We gaan net een bocht om of we zien een kalfje loslopen. Een beetje wanhopig probeert dit kalfje in de vertrouwde wei te komen. Helaas, er staat prikkeldraad, dat lukt zo niet. Dymph en ik willen dit oplossen. Het hoort weliswaar niet bij die controle, maar zo’n zielig jong beestje laat je daar toch ook niet lopen.

In de verte zie ik iets wat voor een soort hek of poort kan doorgaan.
We krijgen hulp van een jong stel dat hand in hand komt aanlopen.
Ik ga wat dichterbij die deur bekijken. Dat is pech, hij zit op slot. Ik zie echter dat het hekje nogal gammel is. Ook ligt het prikkeldraad rechts los. Volgens mij moet dat kalfje hier wel door passen.

Voorzichtig drijven we het kalfje richting deur. Plotseling is ook de moeder wakker. Met grote koeiensprongen komt ze onder luid boe-geroep op ons afstuiven. Wij drijven het kalfje voorzichtig richting hek, onder de angstvallige blikken van de moeder.
Gelukkig, het kalfje weet onder het hek door te komen.

Vlug weer verder. We hebben nog zo’n 18 km te gaan. Bij een bank staat een zak. Wat is dat nou weer? Troep moeten we doorgeven. Is iemand die zak vergeten? Zo lijkt het eigenlijk.
Wanneer we een hoek omslaan, zien we weer een zak staan. Nu een grotere. Wat is dat nou allemaal? Dan komt er iemand aan. Hij zegt dat hij Ronny heet. Hij heeft een grote zak met troep bij zich. Hij vertelt dat hij hier dagelijks routes loopt en de onvoorstelbare troep van mensen in zakken verzameld. Vandaag zit hij al op z’n achtste zak.
Hij vertelt: Ik ben dood geweest. Ik heb beloofd dit te doen. Hij waarschuwt nog voor de chemicaliën die je soms tegenkomt. Als je er geen verstand van hebt kun je er maar beter afblijven. Wel doorgeven natuurlijk. Verrassend dat wij hem hier ontmoeten.

Verderop is het rustig op het pad. We wandelen hier alleen. We horen het zachtjes fluisteren van de wind die de bladeren heen en weer wiegen. Een winterkoninkje laat zich horen. Heel op de achtergrond, hoog in de lucht, komt er een vliegtuig over. Wat een uniek stukje betoverende natuur is dit hier. Zo dicht bij Alden Biesen.

Bij de Molenbeek is het even tijd voor wat rust. Een grote dikke eik, diepgeworteld in moeder aarde, met een hoofdtooi in het groen, houdt ons gezelschap.

We komen op onze route veel bramenstruiken tegen. Af en toe snoepen we een braampje. Ze staan er uitstekend bij. Wat ’n pracht. Wat ’n schoonheid. Wat een rust.
Een prachtmoment om rond betoverend Alden Biesen een route te kiezen.
Met nog wat mooie dagen in het vooruitzicht voor iedereen aan te raden.

Meer lezen
http://staging.rlh.be/projecten/natuureducatie-en-recreatie/greenspots/41

Arnold Spijker


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio