Vlaamse paarden in trek in China

Print
Vlaamse paarden in trek in China

Vlaamse paarden in trek in China

Door een nieuw handelsprotocol kunnen voortaan paarden vanuit België naar China worden uitgevoerd. Voor de Vlaamse paardensector opent dat enorme mogelijkheden.

Tot op vandaag konden al Belgische (sport)paarden naar China worden uitgevoerd, maar dat moest dan gebeuren via onder meer Nederland.

Dankzij het nieuwe handelsprotocol kan dat voortaan rechtstreeks vanuit België. En dat opent enorme mogelijkheden, vertelt Rudi Eerdekens, secretaris-generaal van het Belgisch warmbloedpaard (BWP), een vereniging van paardenfokkers. "China kent geen paardencultuur. Maar een eigen paard bezitten is een fenomeen dat nu enorm opkomt. Een paard houden is een statussymbool geworden." Vlaanderen staat al jaren aan de wereldtop voor het fokken van paarden. Heel wat van de dieren die in Chinese maneges terechtkomen, zijn dan ook uit Vlaanderen afkomstig. Dat bleek ook bij het bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters aan een stallencomplex in Peking. De minister-president maakte van de gelegenheid gebruik om een ritje te maken. Peeters is in China voor een zending met een politiek, academisch en economisch karakter. Daarbij richten de aanwezige bedrijven zich, voor het eerst, voornamelijk op het binnenland van de op een na grootste economie ter wereld.