thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Terug uit Borneo: deel 2

Deze week zijn vader en zoon Ludo en Kasper aan het woord over hun Borneo-avontuur.Om de 2 jaar bezoekt Ronny Heyboer, stichter van Living Waters Village, België om fondsen te werven en allerlei materialen aan te schaffen. Hij logeert dan steeds een paar weken bij Ludo en Kasper.

Johan Van Hove

Ludo, je bent al vele jaren actief in de Belgische vzw die het project in Borneo steunt. Hoe was het om dat nu voor ’t eerst met eigen ogen te zien?

Ik ken Ronny reeds 18 jaar, een hele tijd dat we samen werken, Ronny in Borneo, wij hier in België, ieder heeft zijn taak en zo vullen we elkaar aan.Maar Ronny bleef maar vragen, kom eens af, je moet het project echt met eigen ogen eens zien, dan weet je waar je aan meewerkt, eindelijk was het zo ver.Ik had al heel veel fotomateriaal gezien, maar er zelf rondlopen is wat anders!Dan zie je pas de omvang en de werking van het geheel.500 kinderen die hier een tweede kans krijgen om zich te ontwikkelen, en alles wat daar mee te maken heeft, 1500 warme maaltijden per dag komen er uit de keuken tevoorschijn, 6 ton rijst per maand, allemaal heel indrukwekkend.Er zijn zo’n 40 vrijwilligers die er constant aan het werk zijn uit alle hoeken van de wereld met allerlei taken: bouw, onderhoud van de stroomgroepen, waterpompen, administratie, allerlei regelingen voor de gasten zoals het vervoer van en naar de luchthaven, aanleg van wegen op het terrein en het onderhoud ervan, verzorgen van de kinderen in de kliniek. Noem maar op dit is een kleine opsomming er is nog veel meer te doen en ze zijn er allemaal nodig!Daar merk je ook de eenheid van al die mensen, het klikt!Zelf heb ik mee gewerkt aan de straatverlichting en het in orde maken van het netwerk in de nieuwe school, die ondertussen ook is gestart met nieuwe leerlingen.Het doel is om 2000 leerlingen onderwijs te bieden, een opdracht die veel gezinnen ginder niet kunnen betalen en wat op deze wijze mogelijk wordt gemaakt omdat heel het project door sponsoring wordt gefinancierd, een hele opdracht! Veel mensen hier in België sponsoren een kind of jonge volwassenen voor 25 €/maand, daardoor is heel het project een feit kunnen worden.Onze taak zit er zeker nog niet op, het blijft een uitdaging……Het bezoek aan Living Waters Village heeft een diepe indruk en respect op me achter gelaten om zeker het werk verder te zetten hier in België.

Kasper, hoe heb jij je tijd doorgebracht in Borneo?

Naar Living Waters Village in Borneo gaan, was iets dat al lang om mijn verlanglijstje stond. Toen het afgelopen zomer dan eindelijk zover was, kon ik niet wachten om iedereen en alles eindelijk in het echt te zien. Mijn verwachtingen werden ver overtroffen. Ik had het voorrecht om Engelse les te geven in de lagere school. Helemaal mijn ding, aangezien ik in het dagelijkse leven leerkracht lager onderwijs ben. Het was fantastisch om zoveel tijd met de kinderen binnen het project door te brengen. En het was een unieke kans om het onderwijs binnen hun cultuur te ervaren. Dat was wel even wennen in het begin. De kinderen zijn gewend om alles wat de leerkracht zegt in de klas te herhalen, iets dat wij in België totaal niet gewoon zijn. Ook de discipline en het respect van de kinderen naar de leerkrachten en volwassenen toe is ongelofelijk groot, iets dat we in België vaak veel minder zien. Het was ook super om buiten de schooluren met de kinderen bezig te zijn. Samen gezelschapsspelletjes spelen, boekjes voorlezen, tekenen, enz. Puur genieten vond ik dat! Wat mij het meeste raakte was om te zien hoe fel de kinderen veranderen als ze in het project instappen. Van stil en teruggetrokken naar vrolijk en levenslustig, in enkele dagen tijd, echt geweldig. Het was prachtig om daar even deel van uit te mogen maken. Ik hoop in de nabije toekomst zeker terug te gaan en mijn steentje verder bij te dragen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio