Beleef de Openmonumentendag in Riemst!

Print

Beleef de Openmonumentendag in Riemst!

Riemst

Riemst -

Ter gelegenheid van de 25ste editie van de openmonumentdag luidt het thema deze keer ‘The best of’. Ook in Riemst willen we er in navolging van dit thema iets bijzonders van maken!

We trakteren je graag op een drietal aantrekkelijke, gevarieerde pleisterplaatsen:
- een tentoonstelling over de Slag van Lafelt met mogelijkheid tot wandeling tot aan het landmark de Sieberg in Herderen;
- een orgelconcert op het recent gerestaureerde kerkorgel van Millen
- een rondleiding in de mergelgrotten van Kanne

Tentoonstelling Slag van Lafelt - 10.

00 u. tot 18.00 u. - Hoeve Coenegrachts, Iers-Kruisstraat 78 a, Lafelt
De meeste aandacht gaat hier naar uit. De Slag van Lafelt vond plaats op 2 juli 1747 tussen enerzijds de Fransen en Ieren en anderzijds de Oostenrijkers, Engelsen en Verenigde Nederlanden. Bij die strijd waren zo’n 140.000 soldaten betrokken. Dat het hier om een immense slag ging – de grootste ooit in Limburg! – getuigen o.a. de 18.000 gesneuvelde soldaten. De historische waarde van deze slag blijkt uit de opname in de lijst van de 30 belangrijkste slagvelden die de Vlaamse Overheid heeft geselecteerd!
Regelmatig vinden amateurarcheologen musketkogels, riemgespen, stukken zwaard, enz. Op de openmonumentendag krijg je een overzichtstentoonstelling te zien van deze artefacten, oude stafkaarten die in de slag werden gebruikt alsook drie skeletten van gesneuvelde soldaten. Als we je erbij vertellen dat dit de eerste keer is dat er zo’n tentoonstelling over deze belangrijke slag te zien is, is het zeker de moeite waard om die te bezoeken!
Tegelijk willen we je ook kennis laten maken met het landmark op de Sieberg in Herderen. Dit is de exacte locatie vanwaar Lodewijk XV zijn troepen aanstuurde tijdens de slag. Van op deze site heb je een prachtig panoramisch uitzicht op het slagveld van weleer. Om 14.00 u. en om 16.00 u. vinden er wandelingen plaats met een gids langsheen het slagveld van toen (vertrek vanuit Hoeve Coenegrachts).

Orgelconcert – 16.00 u. – kerk Millen
Een tweede locatie op deze openmonumentendag is de kerk van Millen. Hier krijg je een gratis orgelconcert aangeboden op het recent gerestaureerde kerkorgel. Zo’n orgel kan veel meer dan de meesten denken! Als je het op zijn volledige capaciteit aanspreekt, krijg je een immens volume en een magnifiek geluid te horen! Daar zal Rik Bastiaens, gerenommeerd orgelist uit Vroenhoven voor zorgen. Gedurende een uur geeft hij het beste van zichzelf en van het orgel!

Mergelgrotten van Avergat (Kanne) – 11.00 u. en 14.00 u.
Ook al ben je er misschien al ‘s geweest, dan nog blijven deze grotten fascinerend interessant! Zeker als je ook nog ’s de levendige, leerrijke uitleg van een gids erbij krijgt! Toeristen van overal komen naar hier om het fijne van deze mysterieuze plek te weten. Voor jou ligt het op de openmonumentendag zomaar gratis voor het grijpen!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio