Expo Alfons Jeurissen in Genk

Print

Expo Alfons Jeurissen in Genk

Centrum

Genk -

In de openbare ruimte van de vzw Heemkring Heidebloemke in de stedelijke bibliotheek opende onlangs de tentoonstelling rond de auteur Alfons Jeurissen (1874-1925).

Deze expo is er gekomen dank zij een samenwerkingsverband tussen de bibliotheek; de dienst cultuur en de vzw Heemkring.


Auteur Jeurissen Alfons heeft in het begin van de 20ste eeuw Genk als decor gebruikt voor zijn historische novelles. Het boek ‘Geert de Roerdomp’ speelt zich immers af in Genk en omstreken ten tijde van de Franse overheersing. Toen Napoleon hier de plak zwaaide, werden de jonge mannen opgeroepen in het Franse leger. Geer de Roerdomp is genoemd naar de reiger ‘roerdomp‘ omdat hij zich zo goed kon verschansen in het Genker moeras en de Franse soldaten een zekere dood injoeg.
Jeurissen is geboren in Hasselt en gekend als schrijver. Maar wat velen niet weten, is dat hij ook een begenadigd tekenaar was van de Kempen. Deze tentoonstelling laat deze tekeningen zien. Uniek. Schrijver Tino Bijnens schreef enkele jaren terug een boek over Jeurissen met als titel Een eeuw later, op stap door Limburg en Maastricht.
Naar aanleiding hiervan klopte hij aan bij de bib en de heemkring en natuurlijk vonden deze partners zich bereid om deze expo naar Genk te halen.
De Dienst Cultuur schreef een brochure over het leven en werk van Jeurissen en uiteraard komt vooral Genk hier ter sprake. Deze bijdrage is een klein eerbetoon aan deze schrijver die zijn sporen heeft verdiend in de plaatselijke literatuur. De brochure is gratis te verkrijgen op de tentoonstelling.
Na het welkomstwoord door Jef Habex, voorzitter van de heemkring, mocht op de openingsvernissage schepen Anniek Nagels de kleindochter en achterkleindochter en neef van de auteur Jeurissen begroeten. Ze waren speciaal afgezakt naar Genk om deze tentoonstelling te bezoeken. Auteur Tino Bijnens lichtte daarop kort het leven en werk van Jeurissen toe.
De tentoonstelling is de hele maand september nog te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio