Subsidie voor Neanderthalersite Veldwezelt

Print

Subsidie voor Neanderthalersite Veldwezelt

Veldwezelt

Lanaken -

Woensdag kwam minister Bourgeois persoonlijk naar Veldwezelt om de Vlaamse subsidie voor de conservering en ontsluiting van de Neanderthalersite te ondertekenen. Dit archeologisch monument ligt tussen het Albertkanaal en de grens met Nederland, aan de rand van het golfterrein Dousberg Maastricht.

Als de werken, duurtijd acht maanden, in 2014 zullen beëindigd zijn, krijgen bezoekers bij drie archeologische profielen uitleg over de vondsten die in het dal van het Hezerwater gevonden werden. Het zijn de sporen van de vroegste menselijke aanwezigheid in Vlaanderen.

Ook geologisch is de plek waardevol omdat de opeenvolgende aardlagen inzicht geven in de klimatologische veranderingen tijdens de laatste 150.000 jaar. Nu we geconfronteerd worden met een klimaatverandering is inzicht in de klimaatevolutie van groot belang.
De site is al enkele jaren een interessant rustpunt voor wandelaars en fietsers. Op de infokubus van het Grensschap vinden ze uitleg over de archeologie. De zitkei richt de blik op het Hezerwater, dat opgenomen werds in de waterpartijen van het golfterrein. Samen met de realisatie van het project zal de Grensschapspaal en zitkei verhuizen naar de nieuwe ingang. Vandaar kunnen bezoekers dan onder begeleiding via een licht hellend betonpad letterlijk afdalen in de tijd. Meer info over de site is te lezen in de Landmarksbrochure, die te koop is de plaatselijke toeristische infokantoren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio