Fortis als hefboom

Print
Fortis als hefboom

Fortis als hefboom

Er komt niets in huis van enige staatshervorming voor de regionale verkiezingen van 7 juni. Minister-president Kris Peeters heeft gisteren de gemeenschapsdialoog afgeblazen. Dat deed hij nadat MR-voorzitter Didier Reynders had gezegd dat deelakkoorden voor 7 juni er niet inzitten zonder dat er ook gepraat wordt over de uitbreiding van Brussel en de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand rond Brussel.
Had u iets anders verwacht? Wij in elk geval niet en dat hebben we hier bij herhaling ook gezegd en geschreven. Yves Leterme slaagde er niet in om een staatshervorming door te voeren. Omdat hij naar eigen zeggen op de limieten van het Belgisch overlegmodel stootte. Kris Peeters nam over met zijn gemeenschapsdialoog. Maar ook hij slaagde niet in zijn opzet.

Kris Peeters schuift de zwarte piet hiervoor door naar de Franstaligen. Dat is te kort door de bocht. Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid. Er zijn twee grote verklaringen waarom het niet wil lukken met de staatshervorming. De eerste is dat CD&V dit op de agenda zette, ook om paars te breken, maar naliet om die staatshervorming achter de schermen voor te bereiden en partners te zoeken in Vlaanderen én in Franstalig België. De tweede is de machtsstrijd in Franstalig België tussen MR en PS. MR heeft het FDF nodig om die verkiezingen te winnen.
Daarmee verplicht de MR ook de PS om zich als grote verdediger van de Franstalige belangen tegen de Vlaamse imperialisten te tonen.

Het lukte twee jaar niet. Omdat de regionale verkiezingen hun schaduw vooraf wierpen. Kan het na de verkiezingen van 7 juni? We vrezen, want dan zullen de federale verkiezingen van 2011 hun schaduw vooraf werpen. De oplossing is samenvallende verkiezingen voor het regionale én het federale niveau op 7 juni. Daarna krijgen de partijen een vol jaar om een staatshervorming af te ronden waarna ze nog altijd minstens drie jaar hebben voor klassiek beleid. En na vier jaar is iedereen vergeten wat Vlamingen en Franstaligen toegaven tijdens de onderhandelingen.

De kans op samenvallende verkiezingen is na het Fortis-néén van vorige week klein geworden. De regering kan en mag niet vallen om Fortis overeind te houden. Maar ook deze medaille heeft een keerzijde.
De federale regering heeft te weinig geld, het Fortis-debacle verergert de situatie. Zonder nieuwe financieringswet en herverdeling van de belastingen over de verschillende politieke niveaus is België binnen de kortste keren failliet. Of Fortis als hefboom naar alsnog een nieuwe staatshervorming.