Na 15 jaar weer een BMB-motorcross in Paal

In 1958 werd AMC Paal opgericht in BLB-verband. Locatie was de bekende Klitsberg. Er werden twee wedstrijden per jaar georganiseerd. De gebroeders Fernand, Jean en Pol Biscop waren de plaatselijke crossers. Zij behaalden meerdere Belgische titels. In 1961 stapte de club over naar de BMB.

André Caubergs

De Klitsberg werd een klassieker in de motorcross. In 1970 organiseerde AMC Paal een wereldkampioenschap: een GP250cc met liefst 15.000 toeschouwers. Winnaar werd Sylvain Geboers. In 1972 werd andermaal een GP500cc. Dit keer met Joel Robert in de hoofdrol.

In 1975 werden nieuwe milieuwetten uitgevaardigd. Het motorcrossterrein op de Klitsberg was gedoemd om te verdwijnen. Noodgedwongen werd uitgeweken naar Bolderberg, Lommel en Olmen. Met het jonge crosstalent Marnicq Bervoets leefde de sport wel helemaal op in Paal. In 1992 zag een nieuwe club, MC Beringse, het levenslicht. Met tal van medewerkers werd een nieuwe omloop aangelegd, voorzien van mooie springbergen. Marnicq Bervoets werd een Belgische topper. In 1995, 1996 en 1997 werd hij vice- wereldkampioen in de klasse 250cc. In 2002 werd hij vice-wereldkampioen in de 500cc-klasse. Hij won in totaal 15 GP's in de 250cc en 4 in de 500 cc.

MC Beringse organiseerde menige grote wedstrijden, maar verdween toch van het toneel. Liefhebbers maken nu nog dankbaar gebruik van het voormalige oefenterrein van Marnicq Bervoets. Helaas verdwenen in Limburg meerdere mooie BMB-wedstrijden van de kalender, zoals Paal, Koersel, Bolderberg, Borgloon, Hoeselt, Tongeren en nu ook Neeroeteren.

In 2013 doet de BMB weer zijn intrede in Paal. De nieuwe club (De Paalse Crossers) organiseert op 24 en 25 augustus opnieuw wedstrijden op het oefenterrein aan de Langendries. De Paalse Crossers, met Mathias Exelmans, Tom Weckx, Kenny Lucas en Justin Schuiten zullen hun uiterste best doen om er een succes van te maken. Met dank aan de medewerking van het Beringse gemeentebestuur, tal van plaatselijke handelaars en vele vrijwillige helpers op het terrein.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio