Verkrachte natuur?

Natuur

Wat doet een mens op een of andere zeldzame vrije dag. Een film of op café is ook niet slecht maar vandaag mag het wat actiever zijn. Ik weet niet waarom maar vandaag een wandeling door de bossen lijkt me wel iets.Het mag een stevige wandeling zijn.

claes fons

Door de ongerepte natuur, natuur zoals natuur hoort te zijn. Wild en vrij van inmenging. Onbelemmerd zich hestellende van menselijke ingrepen. Gewoon het groen zijn gangetje laten gaan. Natuurlijk natuur dus. De vallei van de zwarte beek is de geschikte plek.

Ik zet mijn auto natuurlijk aan de café de volle pint, kan ik na de wandeling wel effen uitrusten met een of ander zwaar biertje. Ik vervolg te voet mijn weg langs het drukke fietspad dat het gebied zowat in tweeën snijd en op een of ander willekeurig moment draai ik links af richting zwarte beek. In het begin is het pad ruw en ongeschonden. Eenmaal wat dieper in het gebied zie ik dat een of ander raar machine door het moeras gereden is om de lange harde grassprieten af te maaien. Lijkt op een machine met enorme rupsbanden waar men in de bergen de skipistes mee prepareert.

Staat er in de open vlakte een soort woon-werfwagen met daarnaast een open vuur te smeulen. Niemand is in de buurt. Nog iets verder liggen dikke eiken bomen afgezaagd. Een heel grote dennenbos moest ook aan geloven. Het troosteloos landschap met ontelbare stronken getuigen dat, waar nu een enorme kale vlakte is, ooit een groot bos stond. Grote bulldozers hebben hier en daar de overblijvende humuslaag van de bodem afgeschraapt. Een kale geërodeerde bodem blijft achter. De berken worden ook niet gespaard. Hoge bergen witte stammen liggen klaar om getransporteerd te worden door wegreuzen. Grote machines hebben brede paden door het landschap geploegd en alles wat ze tegenkwamen platgeperst of vernield. Verder kijken vuile koeien me zielig aan met hun pens tot in de modder, vervelend wachtende aan een trog op wat eten.

Plots hoor ik iemand roepen. “Hela manneke, kom eens hier”, blaft er een baardig mens. “Kom zelf“ was mijn spontaan antwoord. “Dan krijg ik natte voeten, hier komen jij”. Ik met mijn laarzen tot bij die man gewaad. "Je mag hier niet komen", zegt de man helemaal in het groen? Zijn broek, groen zijn vest, groen, zijn hoedje, groen, zijn sokken: groen. "Je mag hier niet komen. Heb je de bordjes niet gezien? Dit is een natuurgebied en als je hier niets van kent dan verstoor je de natuur!" Als of er nog iets te verstoren valt, mompelde ik binnensmonds. "Ik wilde graag eens weten waarom die dikke eiken omgezaagd waren."

"Die horen hier niet thuis. Dat zijn Amerikaanse eiken. Die horen in Amerika thuis, niet hier." Ik voelde me als pacifist al erg op de proef gesteld. Waarom is een volledig in België geïntegreerde 100 jarig Amerikaanse eik in België niet welkom? Wat hebben die bomen misdaan? En die verkrotte onteigende weekendhuisjes met rondslingerend puin en vuile matrassen, dat mag blijven. Hoort dat hier wel thuis?

"En die koeien?" waag ik voorzichtig. "Aha dat zijn fijne beesten? Dat zijn schotse higland koeien. Die hebben bijna niets nodig, die kan je in de winter buiten laten staan," klinkt er nu al levendiger. Wat hoor ik nu weer? Amerikaanse bomen mogen niet, maar schotse koeien weer wel. Dat lijkt zo tegenstrijdig. Ik versta er niets van. Mijn grootmoedertje had op zulk weiland ook een koe staan. Ik zie daar niet veel verschil in. Alleen was ons grootmoedertje niet te lui om die koeien een stal te geven, waar die met echt slecht weer kunnen schuilen. Voor de rest lijken die koeien ongeveer het zelfde. Alleen hebben deze koeien een andere naam gekregen en andere eigenschappen toegewezen gekregen zodat Gaia er in vrede mee kan leven, dat die onverzorgde koeien tot aan hun pens in de modder, zielig staan te kijken.

"En die dennenbomen die daar omgezaagd zijn en daarna de boshumus van de grond afgeschept. Waar dient dat voor?"

"Aha, maar dat is simpel: differentiatie in de beplanting en om open vlaktes te creëren, de grond verarmen zodat er o.a. op die open vlaktes, heide en heideplanten op kan groeien."

Heide op groeien? Ik dacht dat door turf af te steken of door overbegrazing, eerst door paarden vervolgens wat het paard niet op eet, de koeien, dan geiten of schapen. Wanneer de grond dan bijna zo dood is als een pier en er bijna niets meer op kan groeien, kon het zijn dat de heide er spontaan op groeit. Dat lijkt me dus niet echt de normale gang van zaken. Die heide hoort in principe hier niet thuis, alleen op droge zanderige grond, en hier wordt de zanderige grond ongeveer gekweekt door humusrijke grond te verkrachten en om te plooien tot magere zandgrond.

Wanneer je de natuur zijn ding laat doen, zal die natuur altijd evolueren tot zo hoog mogelijke gewassen produceren. Evolueren tot bomen en bossen dus.

En dan de berken? Als je hier op de wereld komt als een boom, toevallig ben je nog een berkenboom, een inlandse boom, en je wordt geboren op een open plek in een natuurgebied, alles zit je mee denk je dan. Maar nee, hoor. Berkenbomen zijn niet goed, dat is de vijand, die moeten weg. Daar zal ook wel iets mee mis zijn. Wat kan daar bij mis zijn? Waarschijnlijk zijn de stammen te wit of zo.

Samengevat: een grote chaos, als of er een oorlog gewoed heeft,of een tyfoon gepasseerd is. Overal waar je kijkt liggen er dode bomen of zie je kale vlaktes, waar ooit bomen gestaan hebben, zie je desolate landschappen waar er groen moet staan.Ik word er weemoedig van. "En maak dat je nu weg bent en laat u hier nooit meer zien", was het afscheidswoord. Ik heb het onsmakelijk gevoel dat ik in sommige mensen hun privéspeeltuin terechtgekomen was. Voor niemand toegankelijk, alleen als je bij het juiste clubje hoort, als je de juiste toelatingskaart bij hebt, de juiste kleur van klederen, groen dus. En iedereen die niet voldoet aan het clubreglement, wordt geweerd van hun heilige gronden. Wie zonder de juiste credentials aangetroffen word op de clubgronden, word resoluut gedeporteerd naar de openbare weg, onder ernstige financiële bedreigingen. Ik vraag me ook af hoeveel bomen mogen die nog kappen en hoe komt het dat ze er zo weinig terug zetten. Het zal toch wel zijn dat die ergens verantwoording aan iemand moeten afleggen. Mijn gedacht? Als ze de natuur willen helpen, moeten alle natuur-beïnvloedende dingen geweerd worden zoals natuurmensen, kettingzagen, tractoren,maaimachines, schotse koeien, Texelse of andere schapen,open vuren, omheiningen. Dan komt dat allemaal vanzelf in orde. Natuur herstelt zich zelf wel. En laat nieuwsgierigen en respectvolle mensen er in rondwandelen. Dan evolueren die brede boswegen tot smalle kronkelige gezellige paden. Blijft alles niet meer zo toegankelijk en komen er automatisch rustruimtes voor dieren. En dan krijg je echte natuur, niet de door mensen geplooide en verkrachte natuur. Maar natuurlijke natuur.Eens thuisgekomen, na een bad om me op te frissen en ook om wat af te koelen na die frustrerende wandeling, heb ik voor de nieuwsgierigheid Google Earth eens opengeklapt om de natuurreservaten van boven af te zien. Ik was dan ook stom verbaasd dat je zelfs vanuit een satelliet het werk kunt zien van de natuurmensen. Je kan makkelijk zien hoe er vierkante plukken natuur uit de aarde zijn gerukt met dikke bulldozers en dorre woestijngrond is achtergelaten. Misschien is hun volgende uitdaging iets te doen dat je vanaf de maan kan zien. En waarom die manipulaties? Ik weet het niet en ik wil hun verhaal zelfs niet meer horen. Ik heb dan maar de computer afgezet, ben naar de frigo geslenterd, en heb een dikke duvel opengetrokken. Straks vroeg in bed. Morgen moet het wel een betere dag worden!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer