thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Dagelijks brood bakken in de Heempark

Moeilijk is het niet, maar men moet geduld hebben om het dagelijks brood ook wel huishoudsbrood te bakken. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Op zondag 11 augustus geeft Gaby Lormans, bakker van dienst, eerst uitleg over de ingrediënten.

Tonino Di Pietrantonio

Vervolgens wordt er begonnen met het voorbereiden van de gist. Een leuke bezigheid voor de kinderen. Een voor een halen de kinderen bloem bij Gaby en assistente Lydia. Zij gebruiken een mengeling van witte bloem en zevengranenmeel met tarwe, gerst, rogge, haver, maïs, rijst en boekweit.

Bloem, water, zout, en olie worden gemengd en dan gekneed gedurende 10 minuten, de kleinste kinderen worden geholpen. Nu gaat alles voor de eerste keer rijzen onder een doek, hier mag geen tocht aan komen. Tijd voor ontspanning in de speeltuin en voor de ouders voor een drankje in de cafetaria. Na een half uur is iedereen terug. Nog even de gasbellen uit het brood kneden, opbollen, het brood een mooie vorm geven en klaarleggen voor het tweede rijs.

Jos Teurlininckx heeft intussen de Kempische houtoven op temperatuur gebracht. Afhankelijk van de temperatuur van de oven en de vochtigheid van het brood mag het brood gedurende 30 tot 45 minuten in de oven. Na een poosje stijgt er een aangename geur op in de omgeving van de oven. Na drie kwartier verzamelen jong en oud voor de oven.

Het lijkt een feestelijk moment en iedereen krijgt zijn of haar zelf gemaakt brood mee naar huis. Het was voor jong en oud een leuke dag, zo samen brood bakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer