Inkomen

De Belgische bevolking leeft nu reeds een hele tijd onder het "Blauwe regime" (of paars, zoals je wil) om het even ludiek te zeggen. Op sommige vlakken heeft dit ons er misschien wel op vooruit gebracht, vergeef me als ik niet zo direct iets kan bedenken.

Peter Bovijn - Zonhoven

Niet dat de titel er zo direct iets mee te maken heeft, maar onlangs bleek toch maar weer eens dat er enkel wordt gedacht aan de bedrijven (dat heet dan; de NV of holding, dat zijn dan de burgers die men bedoeld. De fictieve personen, om het mooi te zeggen). Net alsof zei de enigen zijn die meetellen. Wat bedoel ik hier nu precies mee? Wel:

We kregen onlangs het heuglijke nieuws dat er een belastingverlaging aankomt voor de mensen met een laag inkomen (dat is minder dan +/- 1600 bruto per maand). Ik weet niet hoeveel Belgen er zo "weinig" verdienen, maar het zijn er in ieder geval veel, heel veel. Blijkt dat de belastinginhouding op het loon wordt verminderd. Dus m.a.w. dat je "nettobelastbaar inkomen" stijgt. Tot zover het profijt voor de burger.

Mijn logische redenering (en waarschijnlijk niet alleen die van mij) is dat als je meer nettoloon hebt, dat je meer belasting zal moeten betalen. Oftewel... Die belastingsverlaging, is eigenlijk een gecamoufleerde belastingsverhoging. Is dit toeval of zou het zo bedoeld zijn ? Denkt men nu echt dat wij een bende onnozele schapen zijn, blijkbaar wel, want er wordt met geen woord over gerept. Zolang ze maar van de inkomens van de rijken afblijven is het in orde.

Eén ding is zeker... Politiek doe je uit overtuiging en uit eergevoel voor de maatschappij die je heeft gemaakt, en niet voor het geld. Maar blijkbaar geldt dit niet voor het oivergrote gedeelte van de Belgische politiekers. Een parlementslid die € 7000 / maand verdient betaalt géén belasting. En dat vindt men zomaar normaal. (Nog maar gezwegen van die voor de Europese gemeenschap of de Europese commissie of de Europese weet-ik-veel-wat-is-het-nog-allemaal-raad werken.)

Van twee zo'n maandlonen, leeft iemand met duizend euro per maand een héél jaar lang. In de grondwet staat toch (enfin, ... ik ben geen grondwetspecialist, maar ik dacht toch dat dat er in stond) nl. dat iedere Belg gelijk is voor de wet. Of niet? Dus, is het toch niet meer dan logisch dat iedereen evenveel procent belasting betaalt op zijn inkomen. Iedereen dan wel. Misschien vergis ik me, en hebben ze die "ouderwetse regel" er stiekem uitgegomd... ?

Uiteindelijk zal politiek België dan weer verwonderd zijn (ofwel doen ze maar weer eens alsof) dat de mensen (dat zijn toch de echte burgers dacht ik.) hun geloof in het systeem kwijtraken en dat ze "verkeerd" gaan stemmen.(ah ja, want extreem is blijkbaar verkeerd zegt vadertje staat. )

Vanaf het moment dat mensen geen vertrouwen meer hebben in het democratisch bestel, kan er toch geen sprake meer zijn van een democratie ?

Meer over Luik