thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Niet vergeten: Moederdag op 15 augustus (of toch niet?)

Elk jaar opnieuw horen we op het nieuws dat men in Antwerpen Moederdag viert op 15 augustus terwijl dat elders al in mei gevierd wordt. We vroegen aan Steven Blavier, meester-florist en als eigenaar van Bloemen Blavier in Gingelom een specialist ter zake, om meer uitleg.

Kurt Tilkin

Steven vertelt: "Ik heb eerder deze week op de bloemenveiling in Brussel, waar we wekelijks onze verse bloemen halen, die vraag gesteld aan enkele Antwerpse collega's en na wat heen en weer bellen heb ik het antwoord gevonden. Blijkt dat het moederdag-concept zoals wij het kennen oorspronkelijk uit Amerika komt overwaaien waar in het begin van 20ste eeuw de tweede zondag van mei tot nationale feestdag 'Mothers day' werd uitgeroepen waar moeders in de bloemen worden gezet als waardering voor hun werk."

Het duurde enkele jaren voordat deze bloemen-feestdag kwam overwaaien naar Europa, maar ondertussen had een Antwerps kunstenaar het idee om de Antwerpse moeders in de bloemen te zetten op 15 augustus, de dag van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart en feestdag van Maria als moeder van Jezus. Hij koos die dag omdat zij de patrones van de stad Antwerpen is en er die dag in Antwerpen een grote Maria-processie is om haar te vieren. Dus waarom dan niet alle moeders die dag vieren en in de bloemen zetten? Dat idee werd in Antwerpen door de pers opgepikt en 100 jaar later houden de Antwerpenaars nog vast aan hun Moederdag terwijl de rest van het land dit viert in mei.

“Maar,” vervolgt Steven, “bij ons moet je niet specifiek alleen op die twee dagen bloemen voor je moeder of echtgenote kopen. Wij hebben het hele jaar door aangepaste boeketten en bloemstukken voor elk budget en elke gelegenheid.” Dat bloemen hét ideale middel zijn om je liefde uit te drukken kan hij alleen maar bevestigen. En dat die liefde soms groot kan zijn bevestigd volgende anekdote. "Ongeveer twee maanden geleden kregen we de opdracht om één boeket te maken van maar liefst 120 rode en 10 witte rozen. Zelfs voor een specialist als mezelf was dat toch even uitzoeken hoe we dat best konden maken. Met monnikengeduld heb ik dan zelf dit handgebonden boeket gemaakt, roos per roos. Op het einde werd het een uitdaging om het boeket goed vast te houden, maar als echte vakman is het gelukt. Ik kan je verzekeren dat de gelukkige ontvanger van het boeket bijna achterover viel toen wij het boeket kwamen afleveren. Ik kijk uit naar een volgende 'uitdaging' van zulk formaat."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer