Alternatieve Davidsfondswandeling door Diest

Print

Alternatieve Davidsfondswandeling door Diest

Paal

Beringen -

Na de 'Schansentocht' vorig jaar met de fiets, organiseerde Davidsfonds Paal dit jaar opnieuw een wandeling met een historisch cachet door Diest, onder de deskundige begeleiding van Marc Robben, kenner van alles wat te maken heeft met 'metselaarstekens'.

Zoals bekend werden de eerste bakstenen in onze streken gebakken in veldovens. Omdat dit nog een primitief bakprocédé was, kwamen nogal wat stenen verbrand, of zelfs eerder zwartgeblakerd uit het vuur. Deze zwarte stenen werden door metselaars in die tijd (16de - 17de eeuw) gebruikt om bezwerend-beschermende tekens aan te brengen in gevelmetselwerk. De bevolking, zowel in de steden als op het platteland, deed dit om zich te beschermen tegen alle onheil en tegen de boze geesten. In die zin hebben deze metselaarstekens dus te maken met geloof en vooral bijgeloof.
De wandeling vertrok in Diest aan het bekende begijnhof waar overal metselaarstekens terug te vinden zijn aan de huisjes en huizen van de begijnen in alle maten en vormen. Meestal komt het hart terug op de gevels, al dan niet met een (stenen) priem erdoor. Er zijn ook heel wat gemetste jaartallen, soorten kruisen en vormen van ruiten. Ook op het poortgebouw van het begijnhof zijn metselaarstekens ingewerkt.
Op de wandeling door Diest naar de Grote Markt toe kwamen we op de historische gebouwen, zoals het oude Gasthuis, opvallend veel metselaarstekens tegen.
We kwamen ook voorbij het 'Begaardenhuis' van Diest.
Dit was voor de meeste wandelaars totaal nieuw: een 'begaard' is de mannelijke tegenhanger van een 'begijn'. In Diest, niet zover van het begijnhof hadden de 'begaarden' ook een eigen verblijf in een groot 'begaardenhuis'.
We zijn nooit te oud om te leren.

Julien Huygens dankte op het einde van de namiddag Marc Robben voor zijn deskundige en interessante uitleg over een relatief weinig bekend onderwerp dat je overal in onze streken terugvindt: de metselaarstekens.

meer sfeerfoto's vind je op paalonline.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio