thumbnail: null
thumbnail: null

Tandartsen en laser

'Minder pijn, minder bloed' (HBvL 18/05/05). Op 19, 20 en 21 mei j.l. hield Esola haar twee-jaarlijks Internationaal Laser Congres in Barcelona met deelnemers uit 42 verschillende landen, alsmede een flinke Belgische delegatie.

Peter Verheyen, DDS - Gruitrode

Groot was onze verbazing bij terugkeer een artikel te vinden waarin een tandarts/parodontoloog beweert als eerste in België met laserapparatuur te werken. De eerste tandheelkunde lasers zijn in België reeds einde jaren tachtig geïntroduceerd en deze allereerste lasers waren juist de Neodynium-Yag lasers voor chirurgie en behandeling van tandvleesziekten. Die lasers juist, waarmee nu, 16 jaar later, een collega fier uitpakt als allereerste er één in huis te hebben. Dit is flagrant onrecht aandoen aan alle andere collega’s, pioniers van de laser tandheelkunde, die deze techniek reeds jaren beheersen in het belang van hun patiënten. België telt meer dan 100 tandheelkundige kabinetten die met laser technologie uitgerust zijn. Niet alleen deze voor parodontologie of de behandeling voor tandvleesziekten, zijn lasers geschikt om pijnloos gaatjes te boren, wortelkanalen te steriliseren, tanden te bleken, kortom het gamma dekt het hele arsenaal aan behandelijksmogelijken in de tandheelkunde. Daarbij staat België aan de top inzake wetenschappelijk onderzoek naar tandheelkundige laser toepassingen. Alle grote Belgische Universiteiten zijn hierbij betrokken.

Terecht mogen we België bestempelen als één van de pioniers van laser tandheelkunde, een heel ander plaatje dus dan datgene wat het artikel doet uitschijnen.

Aangeboden door onze partners