Talentenbank

Neen, we moeten niet altijd op de kap van Robert Stevaert zitten. Want het is onmiskenbaar dat hij van ideeën overliep.

Michel Cremers - Zonhoven

Maar als er de feiten zijn, moeten we die toch ook niet verhelen. Eén van zijn ideetjes was de 'talentenbank'.

Nu hoorde ik vorige week donderdag op de radio van minister Fientje Moerman dat het opzet van de talentenbank naar de prullenmand is verwezen. Dus dood en begraven. Of zit ze misschien toch nog in één of andere koelkast ?

Een CD&V 'volks'vertegenwoordiger noemde het project van de talentenbank 'onrealistisch en niet doordacht'.

Toch eerst een beetje geschiedenis. Wat was dat die talentenbank ? Wel, men ging ervan uit dat iedereen, van hoog tot laag, talenten heeft die vroeg of laat toch naar boven komen.

Robert wou die talenten liever vroeg dan laat naar boven 'halen'.

Als we het over geschiedenis hebben dan is een tijdsbepaling inherent aan de feiten. De beslissing om een talentenbank op te richten viel een maand vòòr de Vlaamse verkiezingen.

Goede ideeën die voor nieuwe jobs kunnen zorgen worden ondersteund met geld - tot 300.000 euro per lumineus idee- maar de ondernemer moet wel jong zijn. In het fonds zou aanvankelijk 10 miljoen euro startkapitaal gestort worden. Wie de vernoemde bedragen in dit stukje aan elkaar relateert , weet dus dat dit voorstel een lachertje was. Bovendien blijf ik mij afvragen welke talenten door de bedenker bedoelt werden. Waren het misschien toch de 'bijbelse' talenten ?

Wie ook maar de minste feeling voor discriminatie heeft, voelt aan zijn water dat de voorwaarde waaronder men bij de 'willekeurige' gegadigden kon zijn, flagrant is. Of wist men al op voorhand dat het bij het lanceren van die talentenbank enkel over pre-verkiezingsballonnetjes ging.

Opmerkelijk in de talentenbankhistorie is dat een van de gedesigneerde beheerders van die talentenbank Peter Baert was, die voor de SP.a in gelijkaardige raden van bestuur optreedt, ondermeer in Arkimedes en NV waarborgbeheer. Kwatongen beweren dat hij daarom zorgt voor een gunstige Concentra -pers voor de SP.a. Voor wat, hoort wat.