Ham viert twee eeuwelingen

Print

Ham viert twee eeuwelingen

Kwaadmechelen

Ham -

Voor velen onder ons is het waarschijnlijk een kinderdroom: gezond 100 jaar worden! Vandaag mochten we het eeuwfeest van Maria Coninx en Eugène Reynders vieren in rusthuis Coham.
Het komt niet zo vaak voor dat een Hamse inwoner 100 jaar wordt, al is het geen uitzondering meer in de wereld rondom ons.

Deze week nog is de oudste mens ter wereld gestorven op zijn 116de, ze hebben dus nog een hele jeugd tegoed als ze even oud willen worden. En als we de studies mogen geloven zal meer dan de helft van de baby’s die vandaag in welvarende landen geboren worden, honderd jaar worden. De economische crisis van vandaag werkt zelf bevorderend.

Maar vandaag is een eeuweling vieren toch nog een uitzondering, slechts zeven op de duizend mensen op deze wereld halen de honderd. De dienst burgerzaken heeft het vandaag bevestigd: er zijn geen andere honderjarigen of ouderen in Ham. Met andere woorden Eugène is de oudste inwoner van onze gemeente!

100 jaar, dat zijn honderden verhalen die ze kunnen navertellen. Verhalen die ze beleefd hebben. Ieder op zijn manier, ieder in zijn omstandigheden. Jaren die ze gedeeld hebt met geliefden, familie en vrienden. Een levend fotoalbum vol herinneringen.

Voor Maria Coninx zal dit vooral in Brasschaat geweest zijn, waar ze tot het overlijden van haar man Florentinus Elschot gewoond heeft. En in Westmalle waar ze opgegroeid is en natuurlijk ook in onze gemeente waar ze eerst in de serviceflats gewoond heeft en dan naar het rusthuis verhuisd is. Ze zette twee kinderen op de wereld François en Marie-Louise, die beiden aanwezig waren op het feest, samen met hun gezin. Zelfs het vijfgeslacht waar Maria van deel uit maakt was aanwezig!

Eugène Reynders zijn leven heeft zich vooral afgespeeld in Olmen en Beverlo. Samen met zijn vrouw Maria Rosalie zette hij 4 kinderen op de wereld: Frans, Gust, Lode en Eliane. Net als Maria moest hij in 1999 afscheid nemen van je levensgezel. Zijn broers, schoonzussen en kleinkind, waar hij peter van is, waren aanwezig op het feest.

Maria en Eugène hebben de wereld zien veranderen van 1913 tot vandaag.
Volgend jaar zal je er niet naast kunnen kijken, dan is het 100 jaar geleden dat wereldoorlog 1 uitbrak. Zij zijn midden in die oorlogstijd geboren, hun tienerjaren hebben ze doorgebracht in een herstellende economie in en in hun jonge jaren werden ze opnieuw opgeschrikt door een tweede wereldoorlog. Weinigen zullen het nog kunnen navertellen, maar zij kunnen het!

Ze hebben al de uitvindingen zien komen, van de fiets tot de auto, van de televisie tot de computer. In de gouden jaren zestig en zeventig waren ze prille 50’ers. Op die manier hebben ze de wereld zien evolueren van het boerenleven naar de industriële wereld, tot de wereld van vandaag.

Iemand die daar zeker kan over meevertellen is Eugène, want tot de dag van vandaag leest hij nog steeds de krant! Eugène wandelt nog mee met de vrijwillgers, die elke week de rolstoelwandeling organiseren. Terwijl de rest in de rolstoel zit, wandelt hij er naast. En nog vandaag zien je hem vaak ergens op een bank in de gemeente vertoeven. Hij heeft ondertussen al meer dan 35.000 km gewandeld! Dat is dus bijna héél de wereld rond! Misschien wandelt hij zo graag omdat hij zo graag vogels ziet. Het geheim van de gezondheid van Eugène zit hem misschien wel in het feit dat hij af en toe nog eens graag een Duveltje drinkt. Hij kreeg dan ook van het personeel een hele mand vol Duvel, met een oorkonde van Moortgat.

Als we dan gaan onderzoeken hoe Maria zo oud is kunnen worden, wel dan zal dat zeker te danken zijn aan al die liters botermelk die ze in haar leven al gedronken heeft. Maar het zou ook kunnen komen door haar lievelingssnoepjes: die zure gele bollen, met name de Napoleon snoepjes.
Maria heeft tevens nog een heel goed geheugen en kan nog enorm veel verhalen van vroeger, en nu ophalen. En dan vertelt ze maar al te graag over haar zoon, want dat is toch wel uniek, Maria woont hier in Coham samen met haar zoon, waarvoor ze nog steeds graag voor zorgt.

Het gemeentebestuur mocht een kader overhandigen aan de beide feestvierders met hierin een foto van het koningspaar, ondertekend door henzelf. Verder gaf de gemeente een mooie grote plant en een gevulde korf uit de Wereldwinkel. Als toet op de taart kregen ze elk een bon van 100 euro, die ze mogen spenderen bij de Hamse handelaars, één euro voor elk levensjaar dus!

Tussen de speech van de directrice, de ludieke gedichtjes van het verzorgend personeel en de speech van de schepen, Patrick Bosmans, werd er hard gezongen én gedanst op de live-muziek van Freddy Davis. Na de vele hapjes blies Eugène al de kaarsjes uit op de grote taart en mocht hij deze zelfs aansnijden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio