Limburgs député Vandenhove over plastiek met Wereld Oceaandag

Print

Hasselt

Hasselt -

Limburgs gedeputeerde voor milieu, Ludwig Vandenhove, verspreidde n.a.v.
Wereld Oceaandag een verrassend persbericht.
Opvallend daarin was de aandacht die hij vroeg voor het miskende plastiekprobleem.

Opvallend, want het gebeurt niet vaak dat een Belgisch politicus zulk een uitgesproken standpunt inneemt over een milieu-onderwerp.


Hij volgt daarin de VN, die al waarschuwde voor het plastiek in onze oceanen, en de recente alarmerende wetenschappelijke rapporten over plastiek in onze eigen Noordzee, in onze mosselen en Noordzeevis, en dodelijk voor zeevogels en zelfs walvissen die de hongerdood sterven met een maag vol plastiek.
Député Vandenhove legt de link naar ons eigen plastiekverbruik, en beseft dat het tijd wordt voor maatregelen.
Hij wil in Limburg de plastiekbedreiging extra gaan benadrukken, in preventieve en sensibiliserende acties.

In die context heeft hij ook oren naar de vraag van afvalkunstenaar Toon Eerdekens die de Limburgse gemeenten al jaren vraagt om een een 'plastiek-uitgooiverbod' tijdens carnaval.
Vandenhove wijst er op dat dit een verantwoordelijkheid is van de gemeenten, maar hij wil ze aanzetten hun politiereglementen daarover aan te passen.
Afvalkunstenaar Eerdekens reageert blij verrast : 'Eindelijk een politieker die de harde waarheid onder ogen durft te zien. Ik vertrouw erop dat er in het volgend carnaval nergens nog plastiek wordt uitgegooid. Geen zinnig mens kan die praktijk nog verdedigen... Een simpel verbod zoals in Ham kan zorgen voor een mentaliteitsverandering. We moeten beseffen dat overbodig en zinloos plastiek onze rivieren en oceanen op korte termijn bedreigt.'

Het persbericht van député Vandenhove kan u lezen op de link:


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio