Basisschool Sint-Jan schittert op Comenius Dansfestival in Berlijn !

Print

Kerkhoven

Lommel -

Gedurende twee schooljaren hebben de kinderen en leerkrachten van Basisschool Sint-Jan genoten van het Comeniusproject ‘Communicating by acting and dancing’. Na de festivals in de eigen school, in Turkije en in Frankrijk was er het afsluitende dansfestival van 3 tot 8 juni in Berlijn !


Maandagmorgen vertrokken de kinderen met twee schoolbusjes richting Berlijn waar ze samen met de kinderen uit Frankrijk, Turkije, Duitsland, Noorwegen, Polen, Engeland en Tsjechië genoten van een ganse week dansen, spelen en acteren.
Zo genoten ze van workshops als acrobatie en jongleren, hiphop, moderne dans, Afrikaanse dans, Zuidamerikaanse percussie en muziek maken. Deze workshops werden geleid door mensen uit de ganse wereld . Van Sengal tot Brazilië. Voor onze school werd juf Cindy ingeschakeld.
Op Alexanderplatz was er een vredesfestival waar we allemaal samen mochten optreden met onze Comeniusdans. De Europese kinderen en hun leerkrachten oogstten er heel veel applaus.
In de Hünsrückschule in Kreuzberg, de organiserende Comeniuspartner, traden de kinderen op voor de ouders en ze deden het fantastisch.
Het project werd met het Dansfestival op vrijdag afgesloten in het Muziektheater Fez voor het talrijk opgekomen publiek. Daar mochten de kinderen de aangeleerde nummers van de workshops doen maar ook natuurlijk hun voorbereide dansen.
Onze kinderen brachten twee erg mooie dansen !
Gedurende de ganse week kregen de kinderen een berg informatie mee over het ontstaan van de Europese Gemeenschap na tal van oorlogen, de Tweede Wereldoorlog en de unieke situatie van de stad Berlijn. Ze waren tijdens dit dagelijkse info-uurtje onder leiding van juf Martien erg geïnteresseerd en hadden ontzettend veel vragen.
Vrijdagnamiddag namen we de Engelse kinderen en leerkrachten onder onze vleugels voor een afsluitende leerwandeling in het oude stadsdeel waar ze veel zagen over WO II maar ook over de Berlijnse Muur, het ontstaan en het verdwijnen. Op Checkpoint Charlie werden er vele foto’s gemaakt. De Brandenbürger Tor, de bibliotheek waar Joodse boeken werden verbrand, het Holocaustmonument ,het museum van de Muur en Checkpoint Charlie maakten een blijvende indruk !
Afscheid nemen was dan ook erg moeilijk na zo een mooie afsluiter maar ook na een zeer geslaagd Comeniusproject. We zongen dan ook voor coördinator Friederike en de keukenploeg ‘Danke schön’. Blijgezind en volgens de kinderen mocht het nog wel langer duren, reden we met een karrevracht aan herinneringen terug naar huis waar de papa’s en de mama’s ons met open armen ontvingen !

In onze school is er echt een danscultuur ontstaan en dat willen we zo behouden want dansen brengt mensen bij elkaar, over alle grenzen heen en zonder vooroordelen !

I see dance being used as communication between body and soul, to express what it too deep to find for words. (Ruth St. Denis)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio