Bravo Binche zegt Neos Hoeselt

Print

Bravo Binche zegt Neos Hoeselt

Hoeselt

Hoeselt -

Donderdag 23 mei 7u30: 24 liter hemels water in 24 uur vertelde de pluviometer. Toch vertrokken een kleine 50 Hoeseltse Neossers, gewapend met de allergrootste paraplu en een goed humeur, richting Binche.

Zon
Het kan verkeren, zei Bredero: in Binche scheen voorwaar de zon; toegegeven een waterzonnetje en nog winters fris, maar toch.

..
Een lekkere kop koffie als opkikker bij aankomst en dan: met 2 uitstekende gidsen onderduiken in de rijke geschiedenis en de architectuur van dit mooie stadje. We leerden - en zagen - dat de stad de best bewaarde stadsmuur van België heeft; deze is gebouwd in de 13e eeuw. En, overal is te zien dat Maria van Hongarije – zus van Keizer Karel V, ons welbekend uit onze geschiedenislessen - nogal wat tijd in Binche heeft doorgebracht

Voor het middageten ging het richting brouwerij/museum ‘La Binchoise’. Bier proeven kon daar uiteraard ook: een extraatje was het proeven van bier, gelagerd op eiken Whisky- of Armagnacvaten; een nieuwe trend in bierland België?

Binche en z’n Gilles
Namiddag geleid bezoek aan het museum van het masker, een must als je in Binche bent. En een absolute aanrader! Binche is immers vermaard om zijn Gilles. Ze kregen er voorwaar Unesco-erfgoed-erkenning voor en dat kan geen enkele andere carnavalsstad in de wereld voorleggen.
Een boeiend verhaal die Gilles, prachtige uitgedost met liefdevolle naarstige huisvlijt en inzet. Wist je trouwens dat ‘Gilles’ zijn een klein maandloon kost? Elke carnavalviering opnieuw. Ze hebben er dus iets voor over daar in Binche.

Behouden thuiskomst: om 19u40: er bleek in Hoeselt nog een kleine 7 liter regenwater bijgetapt...

Neos Hoeselt weet waar de zon schijnt!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio