Vlaamse melk naar China

Print
Vlaamse melk naar China

Vlaamse melk naar China

Het Vlaamse melkbedrijf Inza verkoopt sinds zowat een jaar ook verse melk aan Chinese consumenten, iets wat nooit eerder is gebeurd. De vraag vanuit China wordt gestuwd door een binnenlands melkschandaal.

Voor enkele jaren was er geen enkele uitvoer van verse melk vanuit Europa richting China, legt Jef Mottar, algemeen directeur van Inza uit.

Een dik jaar geleden kwam daar verandering in. China werd toen opgeschrikt door een melkschandaal: het toxische melamine werd aangetroffen in melk, met dodelijke slachtoffers als gevolg. "Sindsdien is men in China erg wantrouwig tegenover de eigen melkproducten, en is melk vanuit Europa, ook vanuit België, er erg gegeerd. Ook de enorme vraag naar Europees babymelkpoeder, met lege winkelrekken in Europa tot gevolg, getuigt daarvan", aldus Mottar. Voor Inza, de consumptiemelkdivisie van de Milcobel-groep, betekent dit dat sinds ruim een jaar Vlaamse consumptiemelk wordt uitgevoerd naar China. Het gaat maar om enkele procenten van de uitvoer, maar niettemin is het groeipotentieel er enorm. "Hun eigen productie is voorlopig ook ontoereikend." Melk wordt in China beschouwd als een luxeproduct, vertelt Mottar. "De mensen sparen er geld om melk voor hun kinderen te kunnen kopen. Het is zeer exclusief. De prijs ligt er dan ook hoog." Vandaag vond in Grimbergen de algemene vergadering plaats van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie.