Neerpelt ijvert met kunst mee voor de volledige afschaffing van kernwapens

Print
Neerpelt ijvert met kunst mee voor de volledige afschaffing van kernwapens

Neerpelt ijvert met kunst mee voor de volledige afschaffing van kernwapens

Neerpelt

Neerpelt -

Samen met 32 andere Belgische steden en gemeenten is Neerpelt één van de deelnemers aan het project NUCLE-ART van het internationale netwerk van burgemeesters Mayors for Peace dat ijvert voor de volledige afschaffing van kernwapens. Met NUCLE-ART willen de stad Ieper en het campagnesecretariaat Mayors for Peace in de kijker plaatsen en meer aandacht vragen voor de thematiek van massavernietigingswapens.

In 33 Belgische steden en gemeenten die lid zijn van Mayors for Peace hebben één of meerdere kunstenaars een werk gecreëerd geïnspireerd door het thema van massavernietiging, oorlog en kernwapens.

NUCLE-ART is tevens een financiële actie ten voordele van het netwerk Mayors for Peace. Alle kunstenaars die deelnemen aan NUCLE-ART hebben ingestemd om het werk dat ze maakten te koop aan te bieden en de helft van de opbrengst aan Mayors for Peace te schenken voor de ondersteuning van de campagne. Door één van deze werken in huis te halen ondersteunt u Mayors for Peace in haar engagement om een wereld vrij van nucleaire wapens dichterbij te brengen.

De gemeente Neerpelt overtuigde kunstenaar Lou Boonman om een kunstwerk te maken geïnspireerd door de thema’s oorlog, kernwapens en massavernietiging. Het resultaat, Het Gouden Kalf, was in april reeds te bewonderen in Forte. In de maand mei werd Het Gouden Kalf mee opgenomen in de collectieve tentoonstelling NUCLE-ART die rondtrekt langs 4 Belgische steden en gemeenten, waaronder Neerpelt, en telkens een 3-tal weken halt houdt. Vanaf 7 juni staat NUCLE-ART 3 weken opgesteld in Neerpelt en kunnen alle werken van de tentoonstelling bezichtigd worden. Nadien reist de tentoonstelling naar Bastogne en Middelkerke.

Locatie: Forte, Kloosterstraat 16
Openingsuren: NUCLE-ART is van zaterdag 8 tot en met zondag 30 juni geopend op:
- woensdag: 14-17 uur
- vrijdag: 14-17 uur
- zaterdag: 9-12 en 14-17 uur
- zondag: 14-17 uur
- Nocturnes: vrijdag 14 en 28 juni van 20.30-22.30 uur
Prijs: gratis toegang

Meer informatie over NUCLE-ART, met onder meer foto’s van alle deelnemende kunstwerken, vind je op http://www.2020visioncampaign.org/en/art-project/kunstproject.html.

Meer informatie over Mayors for Peace en het campagnesecretariaat in Ieper vind je op www.mayorsforpeace.org of www.2020visioncampaign.org.

Op 6 en 9 augustus 1945 bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht respectievelijk de steden Hiroshima en Nagasaki met atoomwapens. Kort daarop capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee steden werden opgeofferd om een eind te maken aan de oorlog. De menselijke tol bedroeg onmiddellijk zo’n 210.000 slachtoffers. Tegen eind 1945 stierven zo’n kwart miljoen mensen. Maar het leed voor de nabestaanden was ondraaglijk, en jaar na jaar stierven mensen ten gevolge van de aanvallen.

Ook vandaag nog blijft de menselijke tol stijgen. Ieder jaar worden tijdens de herdenking op 6 augustus in Hiroshima de namen van de mensen die tijdens het voorbije jaar stierven (ook vandaag nog) ten gevolge van de atoomaanval in het grafmonument bijgezet in het Hiroshima Vredespark.

Reeds in 1982 besliste de burgemeester Araki van Hiroshima om samen met zijn collega van Nagasaki het netwerk Mayors for Peace op te richten. Met dit internationale netwerk van burgemeesters wil hij vanuit internationale solidariteit werken aan de volledige afschaffing van kernwapens.

In 2005, de organisatie telde toen 1000 leden, wordt de spoedcampagne 2020 Vision Campaign opgestart, die er toe moet leiden dat de wereld kernwapenvrij is tegen 2020. Om beter en sneller te kunnen inspelen op internationale ontwikkelingen wordt er in 2006 een apart campagnesecretariaat opgericht in Ieper. Mayors for Peace wordt van een papieren organisatie een erg snel groeiende organisatie.

Eind februari 2013 telt de organisatie 5536 steden en gemeenten die samen om en bij 1 miljard inwoners vertegenwoordigen. Daarnaast is de organisatie mede door het campagnesecretariaat in Ieper een erg actieve organisatie geworden inzake internationaal lobbywerk bij overheden, diplomaten, regeringsleiders…

Onze burgemeester sloot in april 2005 aan bij Mayors for Peace.

In België zijn er 378 van de 589 gemeenten lid van Mayors for Peace.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio