Zeldzame plantjes voelen zich thuis in Lommelse bermen

Print

Lommel

Lommel -

Het stadsbestuur liet recent een bermbeheerplan opstellen voor alle bermen buiten het centrum. Doel van zo’n plan is om waardevolle dier- en plantensoorten in de bermen te inventariseren, én daaraan gekoppeld een praktisch en realiseerbaar maaischema op te stelen voor de verschillende bermtypes.

Het onderzoek leverde heel wat interessante resultaten op.

“Antea Group nam in totaal 246,5 kilometer bermstroken onder de loep”, zegt schepen van milieu Kris Verduyckt. “Daarvan werden 221 stroken met een totale lengte van 154 km als waardevol of potentieel waardevol aangeduid. Er werden 181 plantensoorten genoteerd, waarvan verschillende minder algemene en interessante soorten zijn. Zo werden er 12 Rode Lijstsoorten*, lees zeldzame en zeer waardevolle soorten, aangetroffen. Dat is ongeveer 22,6 % van het aantal soorten dat in bermen in Vlaanderen kan worden aangetroffen.”

Opvallend is dat in één berm in de John Cockerillstraat 6 van deze 12 soorten werden aangetroffen. Een opmerkelijk hoog aantal. Het best vertegenwoordigd zijn Buntgras en Struikhei.

Aan het plan zijn ook verschillende maaischema’s gekoppeld. Burgemeester Peter Vanvelthoven legt uit: “Per berm is bepaald in welke periode en hoeveel keer per jaar er gemaaid moet worden. Dat maaisel wordt vervolgens meteen afgevoerd. Het uiteindelijke doel is om de bermen te verschralen, zodat er minder gras en onkruid groeit en dat waardevolle planten meer en betere groeikansen krijgen. Een beperkte investering op korte termijn, maar een fikse besparing op lange termijn omdat er minder gemaaid zal moeten worden.”

* Buntgras, Dwergviltkruid, Engels gras, Grasklokje, Groot streepzaad, Klein warkruid, Korenbloem, Kruipwilg, Mantelanjer, Muizenoor, Stekelbrem en Struikhei.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio