Neos maakt uitstap naar Europeeparlement en boottocht in Brussel

Print
Neos maakt uitstap naar Europeeparlement en boottocht in Brussel

Neos maakt uitstap naar Europeeparlement en boottocht in Brussel

Beringen

Beringen -

Met 47 zijn we op 30 mei, als we om 8u17 Beringen verlaten, voor een bezoek aan het Europees Parlement en een boottocht op het zeekanaal Brussel-Schelde.

We staan nog even stil in Holsbeek maar vanaf 9u05 zijn we er uit en komen we zonder problemen om 9u45 aan bij het Europees Parlement, waar we om 10u in het restaurant een koffie met koek aangeboden krijgen.


Vanaf 10u45 worden we begeleid door Truus Yperman, ambtenaar bij het EP. Zij vertelt ons dat de heer Ivo Belet momenteel een commissievergadering bijwoont en ons later zal komen begroeten.
Een plenaire vergadering bijwonen zit er niet in voor ons daar er in de plenaire vergaderzaal werken bezig zijn aan het plafond.
Vanaf een balkon op het vierde verdiep toont zij het prachtige kunstwerk “Confluences” (Samenvloeiing), een 35 meter hoge stalen structuur van kunstenaar Olivier Strebelle. Het werk symboliseert de ontmoeting en de eenwording van mensen. Het speelt met licht, beweging en perspectief, en verheft zich tot hoog in het bebouw.
In een kleine vergaderzaal geeft Truus ons wat meer uitleg over het Europees Parlement.
Ze vergaderen in twee zetels: 3 weken per maand in Brussel, 1 week per maand in Straatsburg.

Er zijn in dit parlement 754 volksvertegenwoordigers onder wie 22 Belgen.
De voorzitter van het parlement is de Duitser Martin Schulz, de voorzitter van de commissie de Portugees Jose Manuel Barroso, de voorzitter van de Raad (de 27 staatshoofden of regeringsleider) is de Belg Herman Van Rompuy.
De parlementsleden stemmen niet als ‘nationale’ vertegenwoordigers, maar naar de wensen van hun partij.

Truus heeft het ook over de verdeling van het aantal zetels per “Europese” partij:
Christen Democraten: 270; Socialisten: 190; Liberalen: 85; Groenen: 59; Conservatieven: 53; Europees links en Noords groen links: 34; Niet-ingeschrevenen: 27.
Vele beslissingen worden genomen met ‘compromissen’.
Er zijn 20 parlementaire commissies en in elke commissie zetelen 60 leden, evenredig verdeeld volgens de partijsterkte. De Europese bevolking: 502.519.978. Aantal lidstaten: 27. Aantal eurostaten: 17.

Om 11u50 komt Ivo Belet eindelijk opdagen met een verontschuldiging voor het zo laat zijn en dankt voor ons bezoek. Hij heeft het nog over de beslissing van gisteren (29 mei) om België een blaam te geven i.v.m. de begroting. Er konden vragen gesteld worden
Vanaf 12u10 mogen we beginnen aanschuiven bij het restaurant voor de aangeboden lunch,
We verlaten het EP om 13u30 en tien minuten later zijn we op weg naar de “Haven van Brussel”.

Om 14u15 komen we aan op de Becokaai en gaan aan boord van de Vivaldi, een rivierboot van Rivertours, met Maarten als kapitein en André als gids, voor een tochtje van Brussel naar Vilvoorde op het zeekanaal Brussel-Schelde.
Tijdens deze tocht is het continu blijven regenen, buiten een luchtje scheppen kan alleen op het overdekte bovendek.Wij verlaten Brussel om 17u. De rit verloopt tamelijk vlot tot we de viaduct van Vilvoorde naderen en dan…file vooral bij het naderen van de E40 en later, wegens werken, bij het verlaten van de E40 bij de afslag naar de E314 tot voorbij Leuven.
Om 18u37 bereiken we ‘Afspanning de Moedermeule’ in Gelrode; Na de traditionele groepsfoto beklimmen we de steile trap naar de afspanning om te gaan genieten van een ‘Breugelschotel’ een zestal soorten charcuterie met een slaatje en bruin brood.
We verlaten Gelrode om 20u15 en komen rond 21u00 in Beringen aan .
(Gab Debruyn, verslaggever)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio