Belgische cementindutrie hield stand in 2012, maar heeft last van import

De Belgische cementindustrie heeft het voorbije jaar opvallend goed standgehouden. Het cementverbruik in ons land lag op 6,41 miljoen ton, een daling met slechts 2,2 procent tegenover 2011. In de rest van Europa daalde het cementverbruik vorig jaar met gemiddeld 18,8 procent.

belga.be

Maar voor de Belgische cementbedrijven was het geen onverdeeld positief verhaal: zij konden minder exporteren en hebben steeds meer last van import.

De cijfers werden woensdag voorgesteld door Febelcem, de federatie van de cementsector. Die vertegenwoordigt een aantal grote producenten (CBR, Holcim, CCB), voornamelijk gevestigd in Wallonië, goed voor 1.200 directe banen en een veelvoud aan indirecte jobs. Met een verbruik van 6,41 miljoen ton cement was 2012 het op één na beste jaar ooit, na reeds een uitzonderlijk 2011. Febelcem wijst als verklaring op de gemeenteraadsverkiezingen, die traditioneel zorgen voor heel wat werk in de openbare sector (+1,2 pct). Ook de bouwsector houdt tamelijk goed stand in ons land. Dankzij een aantal grote projecten in Mechelen, Gent, Halle-Vilvoorde,... was er in de niet-residentiële nieuwbouw zelfs een groei met 3 pct. Voor 2013 gaat Febelcem uit van een daling van het cementverbruik met 8 pct, onder meer door de weersomstandigheden, en -2 pct in 2014. "We evolueren opnieuw naar de langjarige gemiddelden", zei voorzitter Lukas Epple. Maar voor de Belgische producenten was 2012 geen recordjaar: hun cementleveringen gingen er 8,2 pct op achteruit. "Ze hebben minder exportmogelijkheden naar bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland, waar de bouwmarkt zware klappen kreeg", aldus Epple. Daarnaast worden ze ook geconfronteerd met toenemende import (+12,8 pct). "In de havens van Gent en Terneuzen hebben zich bijvoorbeeld producenten uit Turkije en Ierland gevestigd. Vanuit Duitsland en -indirect- Nederland importeert men de overschotten naar ons land". Hij riep de overheid op om de cementindustrie in België te houden, door een evenwichtig fiscaal beleid, soepele milieuwetgeving en een vlotte toegang tot de grondstoffen.