Boete

Print
Boete

Boete

De Wetstraat blikt vandaag angstvallig richting Schumanplein en Berlaymontgebouw. Daar beslist de Europese Commissie of ze België al of niet een boete zal opleggen omdat het zich niet aan de begrotingsafspraken gehouden heeft.
Het gaat in het slechtste scenario om zeer veel geld: 750 miljoen euro. Met dat scenario leek niemand gisteren echter nog rekening te houden. Geen boete (of, in het uiterste geval, een veel lichtere) was de verwachte afloop.

Dat de Commissie ons land vandaag een barslecht rapport met een stevige blaam zal uitdelen, daar twijfelt dan weer niemand aan. We gaan over de knie en mogen rekenen met strenge ‘aanbevelingen’. Eerder kreeg ons land al te horen dat onder meer de index, de pensioenen, de belasting op arbeid op de schop moeten. Die ‘to-do’-lijst zal vandaag versterkt herhaald worden.

Dat dit land in de woorden van eurocommissaris De Gucht als deliberatiegeval op de Europese agenda staat, is op de eerste plaats het gevolg van het structurele tekort op de begroting. Vorig jaar steeg dat tekort tot bijna vier procent, deels te wijten aan de forse kapitaalsinjectie voor Dexia.

We zaten daardoor weer boven de drie procent die Europa als dwingende norm voor het begrotingstekort hanteert. Recent bleek overigens dat die norm nu ook weer niet zo dwingend is, tenminste niet voor alle lidstaten. Frankrijk, Italië en zelfs Nederland, lidstaten die het economisch slechter doen dan ons land, kregen te verstaan dat ze zich niet moeten haasten om hun tekort onder de drie procent te duwen.

Daarmee leek zich een kentering af te tekenen in het Europese beleid van bezuinigen en nog eens bezuinigen. Met een eurozone die dieper wegzinkt in de recessie, en een torenhoge werkloosheid, vooral onder jongeren, leek eurocommissaris Olli Rehn, de kampioen van de ‘austerity’, plots een menselijkere kant van zijn persoonlijkheid te ontdekken. Het zou totaal onbegrijpelijk zijn als Rehn en zijn collega’s vandaag voor ons land geen verzachtende omstandigheden laten gelden.

Dan laat de Commissie zich inderdaad kennen als een gezelschap ‘cijferfetisjisten’. België is een van de laatste lidstaten van de Unie waar de euroscepsis nog geen wortel geschoten heeft. De voorbije dagen klonken echter uit zowat alle hoeken van het politieke spectrum kritische geluiden over de mogelijkheid van een Europese boete. De Europese Commissie doet er verstandig aan naar die stemmen te luisteren - net zoals onze politici er verstandig aan doen om de adviezen die uit ‘de Berlaymont’ komen, ter harte te nemen.

Marc Van De Weyer