OKRA St.-Katarina gaat naar Dinant en Maredsous

Op woensdag 22 mei om 07.30 uur stapten 45 leden van OKRA St.-Katarina Hasselt de bus op voor een uitstap naar Dinant en Maredsous.Na een tussenstop in Courrière voor koffie en ontbijt kwamen we rond 10.45 uur in Dinant aan.

De ligging van Dinant is bijzonder mooi, met zijn huizen verspreid over 4km tussen de rotsen en de Maas.

Gaston De la Haye

Dinant was bekend voor zijn 'Dinanderie' (de kunst van het gieten en slaan van koper en messing). Dinant heeft een veelbewogen verleden gekend en behoort tot de steden die het meest geleden hebben onder WO II. Het is de geboortestad van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Ook de 'Couque de Dinant' is ver in de omtrek gekend.

Omdat Dinant door de vele werken herschapen is tot een werf, zijn we na een bezoek aan de kapittelkerk met het grootste glasraam van Europa, verder gereden naar Anseremme voor het middagmaal in een restaurant langs de Maas.In de namiddag reden we langs het riviertje de Molignée en de oude spoorbaan naar de Abdij van Maredsous.Gesticht in 1872 is de abdij vrij recent. De gebouwen zijn allemaal in neogotische stijl. Dankzij de rondleiding met gids kregen we heel wat te horen over het leven binnen de abdij die nog 31 monniken telt die volgens de regel van St Benedictus leven. Zo mochten we eventjes in de Kapittelzaal, het besluitcentrum van de abdij. In een vleugel van de abdij is ook een middelbare school met meer dan 300 leerlingen. De monniken verrichten intellectueel werk en verdient wereldfaam o.a. voor hun werk over de Bijbel.

De abdij is een zelf bedruipende vzw en telt 300 loontrekkenden. De inkomsten komen uit het werk van de monniken, de productie van kaas en bier en van het toerisme.Via Namen keerden we moe maar tevreden terug naar Hasselt rond 19.30 uur.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio