Leerlingen maken grootouders wegwijs op de tablet

Print

Leerlingen maken grootouders wegwijs op de tablet

Runkst

Hasselt -

Vorig jaar werd het zesde leerjaar van Kindercampus De Boomgaard uitverkozen tot jaarwinnaar van het project “Webexperts”. Met onze opbrengst kochten we 10 tablets aan voor onze derde graad. Met deze tablets hebben ondertussen alle leerlingen van de school kunnen kennismaken via leuke spelletjes van taal en rekenen.

Onze deelname aan webexperts was vorig jaar zo’n succes, dat we ook dit jaar vol enthousiasme wilden deelnemen. We nodigden op vrijdagnamiddag 19 april en 3 mei onze grootouders uit in de klas om kennis te maken met de tablet. Zij konden werken op onze 10 tablets, maar enkelen brachten ook hun eigen tablet mee naar school.
Op voorhand vroegen we onze grootouders naar hun interesses. Zo konden we gericht op zoek gaan naar leuke apps om hen hiermee te leren werken. We zochten apps om te wandelen, de beurskoers te volgen, het nieuws te lezen, bridge te spelen of boeken te lezen.

We hadden in de klas reeds leren werken met volgende apps: Shazam, Pocket, QR Droid, Bump, Aldiko. Zo konden wij onze grootouders hier vlot mee leren werken. Achteraf plaatsten we een volledige lijst met interessante apps op onze klas-yurl: boomgaard6.yurls.net. Nu kunnen we al deze apps snel en makkelijk terugvinden.
Na onze lessen in de klas zijn er ook enkele grootouders geïnteresseerd om een eigen tablet aan te kopen. Ons doel is dus zeker en vast geslaagd.

Reacties grootouders:

“Ik ben 72 jaar en ik heb nog nooit op een tablet gewerkt. Ik vond dit voor mezelf leerrijk en interessant. Ik weet nu dat ik de tablet overal kan gebruiken en meenemen om dingen op te zoeken, foto’s te maken, iets aan iemand laten zien, iets doorsturen, boeken lezen,… Een tablet is handig in gebruik. Als mijn computer aan vervanging toe is, ga ik toch wel overwegen om me een tablet aan te schaffen.” (oma van Brecht)
“Ik vond het heel interessant maar ook moeilijk, zowel om te onthouden als het te doen. Als de kinderen het doen, dan lijkt het zo gemakkelijk. Maar als je het zelf moet doen is het wel zeer moeilijk om al de stappen te volgen. Ik heb toch ook nieuwe dingen bijgeleerd bv. bumpen, Qr codes scanen, apps instaleren of met shazam werken." (oma Lies)

Reacties leerlingen:

“Ik vond het zelf ook heel interessant en leerrijk. Er waren een aantal apps die ik nog niet kende. Het project webexperts was voor de leerlingen, de leerkrachten en de grootouders leuk en goed georganiseerd.” (Brecht)
“Ik vond het ook plezant om nieuwe dingen bij te leren aan onze oma’s. Ook ik heb nog nieuwe dingen bijgeleerd waarvan ik daarvoor nog nooit had gehoord zoals: viber, shazam en pocket. Ik merk nu ook het verschil tussen Apple en Samung. Het is wel eventjes wennen aan android maar het lukt wel. Wij vonden het heel leuk en hebben heel wat bijgeleerd.” (Lies)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio