China wil praten over heffing op zonnepanelen

Print
China wil praten over heffing op zonnepanelen

China wil praten over heffing op zonnepanelen

China praat maandag met de Europese Commissie over de invoerheffingen op Chinese zonnepanelen die Brussel wil pleggen. Dat liet het Chinese ministerie van Handel zondag weten. De aankondiging volgde op de kritiek die de Chinese premier Li Keqiang onlangs uitte op de plannen.
De premier waarschuwde Europa vrijdag tijdens een bezoek aan Zwitserland voor protectionisme. "In de huidige economische situatie moeten landen naar stabiele en open handel streven", stelde hij. "We zijn tegen deze beslissing."

De Europese Commissie wil een belasting heffen van gemiddeld 47 procent op goedkope zonnepanelen uit China. Daarmee moeten Europese producenten worden beschermd tegen de overproductie uit China. Daar is de productie van zonnepanelen de afgelopen jaren verviervoudigd, tot een niveau dat de wereldwijde vraag overstijgt. Keqiang bezoekt zondag Duitsland. Hij spreekt dan onder meer met bondskanselier Angela Merkel, die zich eerder al terughoudend uitliet over de voorgenomen invoerheffingen. Vertegenwoordigers van de Chinese regering zitten volgens het ministerie van Handel maandag om de tafel met Europees commissaris Karel de Gucht (Handel).