Kunstwerk ‘Schulens Schaap’ ingehuldigd

Print
Kunstwerk ‘Schulens Schaap’ ingehuldigd

Kunstwerk ‘Schulens Schaap’ ingehuldigd

Schulen

Herk-de-Stad -

Verleden zaterdag 25 mei werd het kunstwerk ‘Schulens Schaap’ ingehuldigd. Uit Belgische blauwe hardsteen beitelde kunstenaar Luk Luts een prachtig schaap. Het beeld kreeg een mooie plaats voor de woning van Adam, de herder van de schaapskudde in het Schulensbroek.

Het kunstwerk werd opgericht als eerbetoon aan de Schulense schapen, die mede het beheer uitmaken in het Schulensbroek. Schapen zijn de ambassadeurs voor bioversiteit in Herk-de-Stad.

In de kerk van Schulen werd eerst een academische zitting gehouden. De talrijke aanwezigen konden luisteren naar diverse sprekers. Het nut van het schaap als grazer en verspreider van talrijke zaden werd duidelijk beklemtoont. Na de toelichting trokken de deelnemers naar de Beerbosstraat waar het beeld werd onthuld.

In de parochiezaal van Schulen werd het biodiversiteitscharter ondertekend door het gemeentebestuur van Herk-de-Stad, de Herkse Minaraad, Natuurpunt De Vrienden van het Schulensbroek, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en gedebuteerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove. Als slot mocht iedereen nog aanschuiven aan de koffietafel.

Moge in de toekomst het beeld van het ‘Schulens Schaap’ de vele wandelaars ertoe aanzetten respect te tonen voor de natuur en de dieren in het uniek Schulensbroek. Een veertigtal schapen werden al gewond of doodgebeten door loslopende honden. In feite dragen de eigenaars van de honden de verantwoordelijkheid voor hun dieren. Met zijn 1000 ha is het Schulensbroek het grootste natuurreservaat van Vlaanderen waar overal bordjes hangen ‘honden aan de leiband’!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio