Silvatica Bilzen en Aveland Hoeselt zingen in de Dom van Keulen

Print

Silvatica Bilzen en Aveland Hoeselt zingen in de Dom van Keulen

Bilzen

Bilzen -

Het moet december 2012 geweest zijn dat we de vraag van Aveland kregen om op 12 mei 2013 mee te gaan zingen in de Dom van Keulen. We zouden er de mis van Gounod gaan zingen, en Silvatica had dit eerder ook op het repertoire staan.

Na een grondige voorbereiding in eigen midden met onze Milena Draganova en 3 gezamen-lijke repetities, onder leiding van Frederik Verhooghe van Aveland, waren de 60 koorleden er klaar voor.

In de voorafgaande maanden waren nog 5 nieuwe leden toegetreden tot Silvatica, ze zouden in Keulen hun eerste uitvoering met Silvatica meemaken.

Zondagochtend 12 mei om 6.30 u vertrokken we met 70 personen richting Keulen. Het was opvallend stil in de bus. Was het de spanning, de concentratie of gewoon het vroege uur? Ruim op tijd arriveerden we aan de Dom. De koorleden hadden de gelegenheid om in te zin-gen, de meegereisde partners dronken een koffietje bij Reichard, recht tegenover De Dom.

Klokslag 10 u begon de dienst met een kleine optocht door de Dom van de 12 misdienaren, in het klassieke rood en wit gekleed, gevolgd door de jonge vrouwelijke cantor met prachtig engelenhaar, de lector, de ceremoniemeester en de 3 “monseigneurs”. Vooraf hadden de diverse “Suisses”, in een sobere maar aangepaste kledij, voor de rust gezorgd en de toeristen reeds van de gelovigen gescheiden.

Het was een klassieke mis, met veel wierook en veel zang. Naast het koor van Aveland en Silvatica, onder leiding van Frederik Verhooghe, was er de engelenzang van de cantor, maar ook het volk zong goed mee.
Het programma van Silvatica en Aveland bevatte:
- uit de Mis nr. 7 van Charles Gounod: Kyrie, Gloria, O Salutaris Hostia, Sanctus en
Agnus Dei
- het Credo in het Latijn, enkel gezongen door de mannen
- Ave Verum Corpus van Edward Elgar
Tijdens deze mis werden we deskundig begeleid door de Duitse organist Winfried Bönig.

Op bepaalde momenten kregen de 12 misdienaars ook een prominente rol waardoor het speciale karakter, het ceremoniële en het traditionele van deze misviering, nog werden benadrukt. Het was jaren geleden dat we nog in een kerk op onze knieën hebben gezeten.

Voor allen die het niet live hebben meegemaakt was er de mogelijkheid om de mis te volgen op het internet via www.domradio.de. Ondertussen heeft Arnold, één van onze bestuursleden, de mis gedownload en kan men de prachtige gezangen in beeld en klank ook volgen op de website van Silvatica http://www.gemengdkoorsilvaticabilzen.be/archief/concertarchief/.

Aan dirigent en koorleden, proficiat het was een puike uitvoering, zeer mooi gezongen.
De mis van Gounod is op zich al een prachtige mis, maar met deze uitvoering, ongelooflijk mooi. En het Ave Verum, het doet me iets, het raakt me en ik merk het aan de mensen rondom mij, het raakt hen evenzeer.
Een aantal Keulenaren hebben na afloop het koor van harte gefeliciteerd met hun prestatie.

Na de mis was er vrije tijd: kuieren door de Altstadt, een kleinigheid eten, een museumbe-zoek, een terrasje doen, een tochtje op de Rijn, … . Het kon allemaal.
Rond 18.15 waren we terug in Bilzen/Hoeselt. Het was die dag immers ook moederkesdag.
We kijken met z’n allen uit naar onze volgende uitvoering.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio