Beurs Tokio wint 1,6 procent

Print
Beurs Tokio wint 1,6 procent

Beurs Tokio wint 1,6 procent

Op de beurs van Tokio is de Nikkei-sterindex vandaag 1,6 procent hoger geëindigd, op 5.627,26 punten, het hoogste peil in vijf en een half jaar. De handel stond in het teken van de Japanse centrale bank, die de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekendmaakte.
De Bank of Japan hield het monetaire beleid onveranderd, maar verhoogde wel de economische vooruitzichten voor de Japanse economie.

Het is de vijfde maand op rij dat de Bank of Japan (BoJ) de vooruitzichten optrekt. Vorige maand klonk het wel enkel dat de verzwakking van de economie ten einde was gekomen. Zoals beslist in april, wordt de geldbasis jaarlijks met 60 tot 70 biljoen yen (455 tot 530 miljard euro) opgetrokken. Die agressieve monetaire politiek moet de jarenlange aanhoudende deflatie en slechte economische prestaties beëindigen. Door de forse ingreep van de BoJ is de koers van yen duidelijk gedaald. Dat is dan weer goed voor de Japanse economie, die vele bedrijven telt die geörienteerd zijn op de export, bijvoorbeeld de Japanse autoconstructeurs en elektronicabedrijven. De beurs van Tokio noteerde de voorbije periode dan ook op een hoog niveau, waarbij opnieuw de kaap van 15.000 punten gerond werd.