Fiscaal schandaal

Print
Fiscaal schandaal

Fiscaal schandaal

Jaarlijks lopen de landen van de Europese Unie zo’n 1.000 miljard euro aan fiscale inkomsten mis door belastingontduiking en fraude met belastingen. Illegale praktijken. Het legale slalommen door achterpoortjes en het naarstig profiteren van de mazen in het belastingnet horen daar niet bij. Het geld dat daarmee gemoeid is, overtreft het bovengenoemde kolossale bedrag waarschijnlijk met een veelvoud.
Met het vermoede bedrag van de illegale ontduiking alleen al kunnen overigens de kosten van de gezondheidszorg in de EU betaald worden. Het is dus al heel interessant om daar wat meer van te innen. Vooral in deze crisistijd van besparen op alles en nog wat en pijn voor iedereen.

“Hoe kunnen we aan eerlijke huishoudens en ondernemingen die het gevoel hebben dat ze door bezuinigingsmaatregelen uitgeknepen worden, uitleggen dat er anderen bewust belasting ontduiken?”, aldus Europees Commissievoorzitter Barroso gisteren voor het Europees Parlement. Terechte vraag van de Commissievoorzitter. Maar even terecht was de cynische reactie van nogal wat parlementsleden.

Want hoe geloofwaardig is het als de Europese leiders vandaag samenzitten voor een groot palaver over belastingen? Van de Europese regeringsleiders komt een indrukwekkend aantal uit regelrechte belastingparadijzen. Oostenrijk en Luxemburg, bestemming van een ooit druk bezette Belgische couponnetjestrein, willen dat ook blijven zolang niet-EU-landen zoals Zwitserland hun bankgeheim behouden - het oude excuus...

Maar ook ons andere buurland Nederland is een bekende weg voor wie zijn geld uit de handen van de fiscus wil houden. Met schandalige uitwassen.

Een deze week gepubliceerd rapport van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib rekent voor dat het belastingbeleid van de Nederlandse overheid ‘arme’ landen in Afrika en Azië jaarlijks zo’n 460 miljoen euro kost, en waarschijnlijk zelfs veel meer.

Via brievenbusmaatschappijen in Nederland missen Afrikaanse landen drie keer zo veel geld als ze van de Nederlandse staat aan ontwikkelingshulp krijgen. Brievenbusmaatschappijen brengen de Nederlandse fiscus overigens wel jaarlijks een miljard euro in het laatje.

Tijd om eens echt de mouwen op te stropen. We kunnen een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten met hun beroemde ondernemingsvriendelijke klimaat. Daar mocht de grote baas van Apple zich gisteren in de Senaat gaan verantwoorden voor de belasting ontwijkende praktijken van zijn bedrijf. Praktijken waarin de EU- lidstaten Ierland en Nederland een onmisbare rol spelen.

Marc Van De Weyer