Scouts van Sint Michiel 15de groep vieren 70-jarig bestaan

Print
Scouts van Sint Michiel 15de groep vieren 70-jarig bestaan

Scouts van Sint Michiel 15de groep vieren 70-jarig bestaan

Hasselt

Hasselt -

Een aantal oud-scouts van de 15de groep Sint-Michiel, de huidige St.Michiel-Anne Frank-groep (SMAF) vierden vrijdag 17 mei het 70-jarig bestaan van de groep, in aanwezigheid van de familie van de stichter en eerste groepsleider Marcel Vanbrabant (Eenzame Gems).

Het was inderdaad half mei 1943, tijdens wereldoorlog II dat Gems zijn groep
samenstelde uit de 150-ste BSB groep (Belgische Scouts Bond) en de 8-ste groep Sint Amandus. Beide groepen werden verenigd tot de 15-de groep Sint-Michiel. Het eerste jaar telde de groep amper 26 leden, maar dat zou vlug veranderen.
Het waren moeilijke jaren, want tijdens de oorlog werd door de bezetter verboden om het uniform te dragen. Gems verwittigde iedere scout om in burger naar het lokaal te komen. Ter plaatse in het lokaal werd het uniform dan tóch, uit protest aangetrokken en kon men alzo verder vergaderen. In 1944 werd vergaderen door de Duitsers zelfs een tijd lang verboden !

In 1957 werd de onafhankelijke stadsgroep die Sint Michiel was, met lokaal in het
Hemelrijk (voorheen Boomgaardstraat) verplaatst naar het huidige H.Hartplein. Er
stonden destijds enkel enkel 4 à 5 huizen en een houten legerbarak die de groep kreeg toegewezen als lokaal, want ze werden vanaf toen gezien als parochiale groep.
In 1977 werd er fusie aangegaan met de meisjesgidsen van Anne Frank en momenteel telt de groep over de 300 leden. Sinds 1998 beschikt de groep over een nieuw gebouwd lokaal en bijhorende recreatieweide aan de Alverbergstraat te Hasselt.

Bij een gezellig samenzijn in zaal Symfonie van 'Theatercafé in het Cultuurcentrum te Hasselt genoot het gezelschap van een uitgebreide feestmaaltijd. Overleden scouts zoals de stichter en anderen werden in een moment van stilte herdacht, en er werden
ook alom gekende scoutsliederen gezongen. Het weerzien van scoutsvrienden uit de jaren vijftig, zestig en zeventig was de aanleiding tot deze reünie, die om de twee jaar reeds voor de zesde keer plaatsvond. Het feest werd besloten met het zingen van het Avondlied.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio