Binnen de maand een bouwvergunning in Overpelt

Print
Binnen de maand een bouwvergunning in Overpelt

Binnen de maand een bouwvergunning in Overpelt

Overpelt

Overpelt -

Kandidaat-bouwers kunnen in Overpelt snel aan de slag. De gemeente heeft er voor de meeste bouw- en verkavelingsdossiers slechts 1/3 van maximale doorlooptijd nodig om een vergunning af te leveren. Overpelt mag sinds september 2011 zelf vergunningen afleveren en sindsdien zijn de doorlooptijden van de aanvragen drastisch teruggelopen.

Een gewone bouwvergunning voor een huis wordt doorgaans al binnen de maand afgeleverd. Een staaltje van efficiënte dienstverlening op lokaal niveau, aldus schepen van ruimtelijke ordening Roel Verachtert.

In 2012 zijn er in Overpelt 166 bouwvergunningen afgeleverd. Daarbij waren 147 woningen, waarvan twee derde in appartementsgebouwen. Er werden ook 9 verkavelingen vergund, nog eens goed voor 79 woningen. 14 verkavelingen kregen een vergunning tot wijziging. Het is daarbij frappant om te zien hoe kort de doorlooptijden zijn bij het Overpeltse gemeentebestuur:

- Gemiddelde doorlooptijd eenvoudig dossier (= zonder architect):
o Zonder openbaar onderzoek: 24 dagen (max. termijn 75 dagen)
o Met openbaar onderzoek: 50 dagen (max. termijn 105 dagen)
- Gemiddelde doorlooptijd uitgebreid dossier (= met architect):
o Zonder openbaar onderzoek: 25 dagen (max. termijn 75 dagen)
o Met openbaar onderzoek: 54 dagen (max. termijn 105 dagen)
- Verkavelingen
o vergunning: gem. 61 dagen (max. termijn 150 dagen)
o wijziging: gem. 57 dagen (max. termijn 150 dagen)
Een gewone bouwvergunning voor een huis kan na gemiddeld 25 dagen al afgeleverd worden.

Belangrijk voor de vlotte dossierafhandeling is het voorafgaand en grondig overleg met de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar, die voor ieder dossier voor het schepencollege een uitvoerig gemotiveerd verslag opmaakt.

Roel Verachtert: “Het is duidelijk dat de afgeleverde vergunningen van uitstekende kwaliteit zijn: bij de bouwvergunningen volgde slechts in 6 dossiers een beroep. Slechts in twee daarvan werd het beroep ingewilligd door de provincie. Bij de verkavelingen ging het om één dossier in beroep. Dit is het resultaat van efficiënt werken op lokaal niveau .”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio