Verkapte hold-up

Print
Verkapte hold-up

Verkapte hold-up

Volgend jaar viert de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM haar 20-jarig bestaan. Hoewel de weg niet altijd over rozen liep, wijst niets erop dat we een viering in mineur krijgen. Daarvoor heeft de nazaat van de mijnsluitingen te veel ondernemers in Limburg helpen starten, groeien of overleven.
Vooral de laatste vijf jaar is uitmuntend werk geleverd. De jaarcijfers bewijzen dat. De Limburgse ondernemers zeggen dat. Arthur D. Little, het onafhankelijke bureau dat de LRM op vraag van de Vlaamse regering doorlichtte, zegt dat. En ook Vlaams minister-president Kris Peeters heeft dat al openlijk bevestigd.

Dat is de verdienste van voorzitter Hugo Leroi en zijn raad van bestuur, van directeur Stijn Bijnens en zijn ploeg experten, en van de Vlaamse regering die LRM altijd de nodige bewegingsruimte heeft gelaten om het DNA van economisch Limburg te transformeren.

Maar de successen van de LRM zijn altijd een doorn in het oog geweest van niet-Limburgse politici. In het Vlaams Parlement werd meer dan eens geopperd om de Limburgse parel te laten opgaan in haar grote broer PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) of in de GIMV (Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen).

Vlaams minister-president Kris Peeters deed dat eind 2007 zelfs openlijk in deze krant. Tevergeefs, omdat Limburg de rangen sloot. Vandaag doet Kris Peeters een tweede poging, via de 100 miljoen euro die de Vlaamse regering in de LRM wil pompen. Peeters wil die kapitaalsverhoging niet via de Vlaamse overheid (de hoofdaandeelhouder van LRM) doen, maar via de Vlaamse investeringsmaatschappijen PMV of VPM.

Dat betekent dat die vehikels één tot drie bestuursmandaten in de LRM krijgen, waardoor de Vlaamse overheid de bovenhand krijgt in de LRM-bestuursraad. Gevolg daarvan is dat Limburgse investeringsdossiers op een ‘njet’ van Brussel kunnen stoten en de dynamiek van de LRM wordt gefnuikt.

De zaken zijn duidelijk: met zijn plan pleegt Kris Peeters, met de steun van zijn vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een verkapte hold-up op Limburg en de LRM. En dat op het ogenblik dat deze provincie met de sluiting van Ford Genk voor de moeilijkste uitdaging in zijn geschiedenis staat.

We rekenen er dan ook ten stelligste op dat de CD&V- zwaargewichten Jo Vandeurzen en Wouter Beke hun minister- president tot de orde roepen zodat de investeringsmaatschappij met het hoogste rendement in Vlaanderen zijn werk kan blijven doen. Wat goed is voor Limburg, is ook goed voor Vlaanderen. De LRM is dat overduidelijk.

Yves Lambrix