Freinetschool 'op Stelten' wordt 5 jaar

Print
Freinetschool 'op Stelten' wordt 5 jaar

Freinetschool 'op Stelten' wordt 5 jaar

Dilsen-Stokkem

Dilsen-Stokkem -

Op 1 september 2008 opende Freinetschool Op Stelten haar deuren op de locatie van de voormalige wijkschool ‘t Treintje aan de Europalaan in Dilsen. Met 41 leerlingen verdeeld over twee kleuterklassen, een eerste en een tweede leerjaar werd er gestart.

Nele Kums, coördinator van de Freinetschool en haar drie juffen stonden voor een grote uitdaging. Wie had er toen gedacht dat de school binnen vijf jaar uitgegroeid zou zijn tot een volwaardige Freinetschool met twee kleuterklassen, een eerste, tweede en derde graad en maar liefst honderd leerlingen! Een school waar elk kind zijn mening kan geven en rekening houdt met elk individu en met de groep.

Nele herinnert zich die eerste dagen van de start van de school nog goed: “Het was een spannende tijd, alles was nieuw: de kindjes, de ouders, de juffen. Niemand van hen was ooit eerder in een Freinetschool geweest. Het was voor iedereen even spannend hoe het Freinetavontuur in de praktijk zou uitpakken. De ouders moesten echt even wennen aan de open sfeer die we als school nastreven. Zo bleven de ouders nadat de bel ging (de koebel) allemaal buiten staan. Ik moest zeggen dat ze écht wel naar binnen mochten komen en dat ze samen met hun kinderen de klassen in mochten gaan. Ik besefte toen: ‘Ik heb nog een hele Freinetweg te gaan!’”

Het werd een druk eerste schooljaar voor de nieuwbakken Freinetschool in Dilsen. Er waren heel wat praktische dingen waar de school onverwacht mee geconfronteerd werd. Zo liepen de inschrijvingen vlot binnen en kwamen er op de korte tijd veel nieuwe leerlingen bij. Samen met de inzet van de kinderen en de ouders werden veel problemen opgelost. Nele: “Het werd een schitterend eerste jaar waar we veel van geleerd hebben.”

In de afgelopen vijf jaar heeft de Freinetschool Op Stelten veel bereikt. Nele: “Dat was niet gelukt zonder de onvoorwaardelijke inzet van de leerkrachten, ouders en onze leerlingen. In de vakantie vooraf aan de start van de school hebben we samen met de ouders de klaslokalen geschilderd in opvallende tinten, de tuin en een speelplaats met een doolhof, klimrek en een zandbak aangelegd.”

Vanwege het groeiende aantal leerlingen moest er al snel uitgebreid worden. Er kwamen twee nieuwe units bij waar de tweede en derde graad naartoe verhuisden. Nadien kwamen er nog twee units bij en de voor- en naschoolse opvang kreeg ook een eigen lokaal en de schoolmediatheek werd een centrale ruimte in het gebouw.
Trots voegt Nele hier aan toe: “Het is mooi om te zien hoe iedereen mee gegroeid is in dit freinetverhaal. We zijn samen uitgegroeid tot een volwaardige school.”

Freinetschool Op Stelten viert zondag haar vijfjarige bestaan en dat gebeurt helemaal op de manier zoals Freinet het zou hebben gedaan. Hij koos ervoor om de wijde wereld in te trekken, om zelf de dingen te ervaren zoals ze zijn. Voor alle geïnteresseerden worden de deuren op zondag 19 mei opengezet om te zien hoe er op de Freinetschool dagelijks gewerkt wordt. Nele: “En bovendien vonden we ons vijfjarige bestaan wel een reden om een feestje te bouwen samen met alle mensen uit onze naaste omgeving!”

"Leg het me uit en ik vergeet het.
Laat het me zien en ik onthoud het misschien.
Betrek me erbij en ik begrijp het!"
(Célestin Freinet)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio