Picknickwandeling met herder groot succes

Print

Picknickwandeling met herder groot succes

Meeuwen

Meeuwen-Gruitrode -

Op donderdag 9 mei vond in Meeuwen-Gruitrode de 'Picknickwandeling met de herder' plaats. Deze wandeling was meteen het startmoment van een Europees Leaderproject dat gedurende twee jaar loopt. Meeuwen-Gruitrode is in dit leaderproject de hoofdpromotor, terwijl het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL Bocholt) de copromotoren zijn.

Koen Geusens, schepen van milieu: “De bedoeling van het project is om in de periode van 15 mei tot 15 oktober een kudde van ongeveer 280 schapen in te zetten om zo onze lokale natuur- en bosstructuren te begrazen. Het projectgebied werd op voorhand vastgelegd. Het zijn gemeentebossen en de domeinen van het ANB die begraasd zullen worden. Met dit project willen wij een economisch, ecologisch en attractief voorbeeld geven van duurzaam landschapsbeheer. Schapenbegrazing is immers een waardig alternatief dat bijdraagt aan de biodiversiteit.”

Met het project worden eveneens de mogelijkheden afgetast tot inschakeling van de lokale landbouw in deze vorm van beheer.

Koen Geusens, schepen van milieu: “Bovendien vormt een rondtrekkende schaapskudde met bijhorende herdershonden vanuit toeristisch oogpunt een meerwaarde. De aanwezigheid van schapen draagt bij aan de landschapsbeleving en biedt educatieve mogelijkheden.”

De “Picknickwandeling met de herder” was een ideaal startmoment. Met maar liefst 280 wandelaars, 120 schapen en 2 honden werd er 3,7 km gewandeld naar het heringerichte Parkbos in Gruitrode. Daar kregen alle wandelaars een gezonde en eerlijke picknick aangeboden. Allerlei demo’s zoals schaapscheren en bomen snoeien door de technische dienst lokten heel wat aandacht. De kinderen leerden breien, knutselden kleitrollen of konden meedoen aan een kleurwedstrijd in het kader van “Dag van het Park”. Een geslaagde startactiviteit dus!

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio