Bestaat kritische onderzoeksjournalistiek nog?

Print
Bestaat kritische onderzoeksjournalistiek nog?

Bestaat kritische onderzoeksjournalistiek nog?

Hasselt-Centrum

Hasselt -

Op uitnodiging van het Vermeylenfonds namen vorige maandag Walter Zinzen (VRT), Ivo Vandekerckhove (Het Belang van Limburg), Pol Deltour (Vlaamse Vereniging van Journalisten) en Cisca Hoet (De Wereld Morgen) plaats in een panel. Met Viona Westra als moderator gingen ze het debat aan over de kritische journalistiek in ons land.

Onderzoeksjournalistiek is een onderwerp dat meerdere vaders heeft. Afhankelijk van de bron wordt ze beurtelings als dossierkennis en als onderzoek bestempeld. De jonge Cisca Hoet lijkt zich voor De Wereld Morgen regelmatig vast te bijten in een of ander dossier. Cisca ontvouwd een heel andere kijk op het onderzoekswerk van de journalist.
Het is van een andere orde als wat op de redactie van Het Belang van Limburg wordt gedaan. “Hooguit dossierkennis”, noemt Cisca Hoet die aanpak. Iets wat Vandekerckove van Het Belang van Limburg alleen maar kan bevestigen: “Ik kan het mij in ons eerder beperkt team niet veroorloven om een journalist een maand lang vrij te maken voor een grondiger onderzoek van een mogelijk item”.
Gedreven journalisten gaan in hun vrije tijd aan het werk om op onderzoek te gaan. En zelfs daarvoor is vaak de toelating van hun redactie nodig.

Walter Zinzen praat vanuit een heel andere hoek. De VRT heeft wel middelen en mogelijkheden en die worden ook degelijk gebruikt om zaken uit te spitten. Hij verwijst naar een aantal dossiers waar het Panorama team toch wel baanbrekend werk heeft geleverd. De VRT heeft natuurlijk een ander financieringsmechanisme dan een krant of een nieuwssite. En dat blijkt toch een belangrijk punt van discussie te zijn want Het Belang van Limburg doet het niet of nauwelijks net omwille van de kosten terwijl De Wereld Morgen, met een haast voluntaristische en alternatieve financiering zich net wél in dossiers verdiept.

Het debat over onderzoeksjournalistiek loopt voortdurend naast de sporen ondanks de verwoede pogingen van Viona Westra. En die sporen leiden dan naar lobbyen, politiek en belangengroepen. Redacties die afhankelijk zijn van advertising hebben uiteraard daar een kwetsbare kant. Je zal de confectiefederatie maar tegen je in het harnas jagen door de sociale wantoestanden uit te spitten in de confectieateliers in Bangladesh na de recente ramp. Blijkbaar hebben sommige redacties, zoals die van De Wereld Morgen, daar net omwille van hun alternatieve financiering minder last van. Walter Zinzen haalt aan dat ook ministers niet te beroerd zijn om publicaties of uitzendingen trachten te verhinderen uit persoonlijk of partijbelang.

Onderzoeksjournalistiek is in ons land een vrij onontgonnen gebied. Zowel Pol Deltour als de overige panelleden zijn het daarover eens. Dat blijkt ook uit de inzendingen voor de Prijs voor de Bijzondere Journalistiek (Fonds Pascal Decroos) waar vanuit België haast geen inzendingen komen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio