Politieke moed

In haar editoriaal "Vijf minuten politieke moed" van 09.05.5 heeft journaliste Van Impe van De Morgen, hoe kan het anders, over BHV.

Michel Cremers - Zonhoven

De raadselachtige titel kan ons alleen maar naar probleem 177 voeren.

We weten nu ook stilaan dat mannen van Mars en vrouwen van Venus komen.

Deze stelling klopt als een bus, want tijdens het lezen van haar schrijfsels, betrapte ik er mij zelfs op dat ik spontaan dacht :" Die dame komt zeker van een andere planeet."

Hoe zo van een andere planeet ? Omdat zij bepaalde elementaire 'bouwstenen" van onze 'democratie', met name de 'grondwet' in haar theaterstuk minimaliseert.

Zij zegt immers :" B-H-V gaat namelijk (bijna) nergens over. Al gilt de ene dat het land op springen staat en slaat de ander hem om de oren met de grondwet, dat is vooral theater.

Ja, het is al even geleden dat wij een eerste minister, een echte staatsman hadden, die de grondwet geen 'vodje' papier vond, en het hele parlement te k.... zette, door het ontslag van zijn regering aan de koning aan te bieden. Nu willen de door ons gesubsidieerde zuidelijke landgenoten (zij genieten echt van dit land.) het onderste uit de kan, om de scheef gezakte bouwstenen terug recht te zetten. Die bouwstenen staan weliswaar al decennia scheef, maar nu dreigt er echt instortingsgevaar.

Als de VLD nu niet die ruïne weghaalt, maar uit eigen lijfsbehoud een deel van Vlaanderen voor de zoveelste maal, voor een te dure prijs verkoopt, loopt zij het gevaar volledig van het politieke toneel geveegd te worden. Ook dat is voor die partij het overwegen waard.

Maar een gevaarlijke politieke denkregel zou de beslissing kunnen beïnvloeden, namelijk " Het zal mijne tijd wel duren, en wie na mij komt moet maar zorgen".