Grensoverschrijdend project: Filmmiddag DE MEYSBERGH

Print
 Grensoverschrijdend project: Filmmiddag DE MEYSBERGH

Grensoverschrijdend project: Filmmiddag DE MEYSBERGH

Hamont

Hamont-Achel -

De heemkringen van Hamont (B)en van Budel-Cranendonck (Nl) vertonen op zondag 12 mei om 14.00 u in de historische cinema Walburg te Hamont de bekroonde documentaire ‘DE MEYSBERGH Sporen door de tijd’van Peter Crins uit Leveroy over de geschiedenis van de Midden-Limburgse boerderij.


In het najaar van 2012 ging de film De Meysbergh van de Leveroyse amateurcineast Peter Crins in Weert in première. Maar dat Crins allesbehalve amateur is, bewijst het succes van deze nieuwe film: deze heeft het Filmfestival Tijdsbeeld overtuigend gewonnen en zich in de Top 5 van de Weerter bioscoop genesteld. Nadat de documentaire daar 3000 bezoekers trok ging hij naar verschillende andere bioscopen. De voorzitter van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap uit Weert noemt de documentaire een meesterwerk dat meer zegt dan 100 heemkundeboeken en ook nog eens bij de jeugd aanslaat. De kritische columnist Frits Nies van Dagblad de Limburger schreef: Een heerlijk tijdsmonument van Peter Crins: gaat dat zien!
Verschillende zegspersonen, zoals Paul Nijs en Arnold Goossens uit Hamont spelen een actieve rol in de film.
Ondertiteld
De Meysbergh sporen door de tijd duurt 1 uur en 45 min. Uit 340 uur historische interviews is een selectie gemaakt om de geschiedenis van de hoeve De Meysbergh in Hunsel en de streek in beeld te brengen. Het is verbazingwekkend hoe ver terug in de tijd wordt gegaan aan de hand van vertellers uit de regio. De uitspraak van pater Sangers over de grensstreek: ‘twee landen, één volk’ zal dan ook niemand meer verbazen. De dialect gesproken getuigenissen, die Nederlands ondertiteld zijn, worden afgewisseld met historische foto’s en filmfragmenten. In chronologische volgorde wordt vanaf 1500 tot 1950, onverwachte aspecten naar voren gebracht. Achter de geschiedschrijving die zich richt op staten, oorlogen en politici gaat een andere historie schuil, gebaseerd op verhalen van gewone mensen. Het tijdsbeeld dat hierdoor ontstaat laat zien waar we vandaan komen.

Na de film is iedere filmbezoeker op uitnodiging van de Kring van Hamont welkom voor een ontmoeting met een hapje en een drankje in hun Documentatiecentrum ‘Dr. Bussels’, Wal 18. Daar kan men ook kennis maken met het rijke erfgoed van Hamont-Achel en nagenieten van de tijd van de Meysbergh.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio