'Supporters' van KRC Genk

Print
Volgens het woordenboek betekent het Engelse “to support” : ondersteunen, versterken, helpen om verder te gaan, helpen om beter te worden.
De laatste jaren word ik misselijk van de manier waarop het merendeel van de KRC “supporters” dit invullen. Spelers worden de ganse wedstrijd uitgejouwd, en als ze dan vervangen worden krijgt de trainer de wind van voren. In plaats van “to support” breekt men de ploeg, het bestuur en de technische staf af tot op de grond. Zowel tijdens de match als achteraf op het “supporters”forum. Nu roept men alweer luidop om het ontslag van René Vandereyken.

Ik heb een hele tijd geleden het geluk gehad een aantal matchen te kunnen volgen in Engeland. Ondermeer van het grote Nottingham Forest van manager Brian Clough.

Het was in de jaren dat het hooliganisme hoogtij vierde. Maar één ding deden de supporters wel : vanaf het eerste fluitsignaal tot het laatste werd de ploeg aangemoedigd, de supportersliederen werden de hele match door gezongen en als er al gefloten werd, dan was dat op de scheidsrechter of de tegenstander.

Na de match kwam de ganse ploeg de supporters groeten, gewonnen of verloren. Bij verlies klonk het : “Tough luck, better next time” en men dook de pubs in waar de match nog eens “herspeeld” werd.

Ik ben akkoord dat de supporters kritiek mogen hebben. Tenslotte zijn wij zowat de enigen die betalen om in het stadion te zijn. Maar niet tijdens de match. Dan hoor je achter je ploeg te staan. Je wint samen en je verliest samen.

Net als Jan Moons kan ook ik absoluut geen begrip opbrengen voor de manier waarop de supporters hun ploeg soms in de steek laten. En dat de spelers vorige zaterdag meteen in de kleedkamers verdwenen vind ik niet meer dan normaal.