Neerpelt ijvert met kunst mee voor volledige afschaffing van kernwapens

Print
Neerpelt ijvert met kunst mee voor volledige afschaffing van kernwapens

Neerpelt ijvert met kunst mee voor volledige afschaffing van kernwapens

Neerpelt -

Samen met 31 andere Belgische steden en gemeenten is Neerpelt één van de deelnemers aan het project NUCLE-ART 13 van het internationale netwerk van burgemeesters Mayors for Peace dat ijvert voor de volledige afschaffing van kernwapens. De gemeente overtuigde hiervoor kunstenaar Lou Boonman om een kunstwerk te maken geïnspireerd door de thema’s oorlog, kernwapens en massavernietiging.

Het resultaat is vanaf vandaag tot eind april te bewonderen in een etalage van Forte in de Kloosterstraat.

Het kunstwerk Het Gouden Kalf bestaat uit drie onderdelen:
Het schilderij achteraan met de opwaarts gerichte bomen in het landschap verbeeldt de positieve energie en de subtiele evenwichtige werking van de natuur, waar wij direct mee verbonden en afhankelijk van zijn.
Het voorste schilderij met de neerwaarts gerichte paddenstoelvormen beeldt de verwoestende atoombom explosies uit. Het staat voor de negatieve energie, en de vrijkomende straling met de vernietigende invloed op het natuurlijk evenwicht.
Het beeld vooraan (het dier met de twee koppen en de vijf poten) werpt zijn schaduw op het vredige landschap. Het staat voor de aantasting van het genetisch materiaal door de straling die vrij komt bij het gebruik van nucleaire wapens. Het is door zijn onzichtbare werking een stiekeme sluipmoordenaar van onze totale wereld.

De titel Het Gouden Kalf is ontleend aan het bijbelse verhaal van het joodse volk dat onder leiding van Mozes door de woestijn trok naar het beloofde land.
Het verwijst naar de valse hoop die het joodse volk stelde in een afgodsbeeld. Evenzo stelt de moderne maatschappij, in haar korte termijn denken, zijn hoop in de nucleaire energie, als oplossing voor onze conflicten en energie problemen.

In de maand mei wordt het kunstwerk Het Gouden Kalf mee opgenomen in de collectieve tentoonstelling NUCLE-ART 13 die rondtrekt langs 5 Belgische steden en gemeenten, waaronder Neerpelt, en telkens een 3-tal weken halt houdt. Vanaf 7 juni staat NUCLE-ART 13 3 weken opgesteld in Neerpelt en kunnen alle werken van de tentoonstelling bezichtigd worden.

NUCLE-ART 13 is tevens een financiële actie ten voordele van het netwerk Mayors for Peace. Alle kunstenaars die deelnemen aan NUCLE-ART 13 hebben ingestemd om het werk dat ze maakten te koop aan te bieden en de helft van de opbrengst aan Mayors for Peace te schenken voor de ondersteuning van de campagne. Door één van deze werken in huis te halen ondersteunt u Mayors for Peace in haar engagement om een wereld vrij van nucleaire wapens dichterbij te brengen.

Meer informatie over Mayors for Peace en het campagnesecretariaat in Ieper vind je op www.mayorsforpeace.org of www.2020visioncampaign.org.

Op 6 en 9 augustus 1945 bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht respectievelijk de steden Hiroshima en Nagasaki met atoomwapens. Kort daarop capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Twee steden werden opgeofferd om een eind te maken aan de oorlog. De menselijke tol bedroeg onmiddellijk zo’n 210.000 slachtoffers. Tegen eind 1945 stierven zo’n kwart miljoen mensen. Maar het leed voor de nabestaanden was ondraaglijk, en jaar na jaar stierven mensen ten gevolge van de aanvallen.

Ook vandaag nog blijft de menselijke tol stijgen. Ieder jaar worden tijdens de herdenking op 6 augustus in Hiroshima de namen van de mensen die tijdens het voorbije jaar stierven (ook vandaag nog) ten gevolge van de atoomaanval in het grafmonument bijgezet in het Hiroshima Vredespark.

Reeds in 1982 besliste de burgemeester Araki van Hiroshima om samen met zijn collega van Nagasaki het netwerk Mayors for Peace op te richten. Met dit internationale netwerk van burgemeesters wil hij vanuit internationale solidariteit werken aan de volledige afschaffing van kernwapens.

In 2005, de organisatie telde toen 1000 leden, wordt de spoedcampagne 2020 Vision Campaign opgestart, die er toe moet leiden dat de wereld kernwapenvrij is tegen 2020. Om beter en sneller te kunnen inspelen op internationale ontwikkelingen wordt er in 2006 een apart campagnesecretariaat opgericht in Ieper. Mayors for Peace wordt van een papieren organisatie een erg snel groeiende organisatie.

Eind februari 2013 telt de organisatie 5536 steden en gemeenten die samen om en bij 1 miljard inwoners vertegenwoordigen. Daarnaast is de organisatie mede door het campagnesecretariaat in Ieper een erg actieve organisatie geworden inzake internationaal lobbywerk bij overheden, diplomaten, regeringsleiders…

Onze burgemeester sloot in april 2005 aan bij Mayors for Peace.

Met NUCLE-ART 13 willen de stad Ieper en het campagnesecretariaat, Mayors for Peace in de kijker plaatsen en meer aandacht vragen voor de thematiek van massavernietigingswapens. In 32 Belgische steden en gemeenten die lid zijn van Mayors for Peace hebben één of meerdere kunstenaars een werk gecreëerd geïnspireerd door het thema van massavernietiging, oorlog en kernwapens.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio