thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kometen op het dak van De Steen

Zaterdagavond hield het Educatief Centrum voor Natuur en Sterrenkunde een 'Kom-eetavond' op het dak van De Steen. Daar stonden tal van telescopen en verrekijkers opgesteld, klaar om de komeet Panstarrs in het vizier te krijgen. Maar het weer gooide nog maar eens roet in het eten en van waarnemen kwam er dus niet veel in huis.

Bart Achten

Gelukkig heerste er een gezellige sfeer op het dak. Aangepaste verlichting en muziek zorgden daar in de eerste plaats voor. Er kon natuurlijk ook gegeten worden: hotdogs en soep gingen vlotjes naar binnen, in tegenstelling tot de koude dranken. Daar zal het koude weer wel voor iets tussen zitten. Dat is misschien ook de reden dat er 'maar' een vijftigtal bezoekers waren komen opdagen. Een jaar geleden mocht het ECNS immers meer dan 200 bezoekers ontvangen tijdens 'Venus in de Plejaden'.

Toch wist de leden van het ECNS iedereen te vermaken. Zo werd er via een presentatie meer uitleg gegeven over kometen. Ook kon men prijzen winnen door het verschil in temperatuur te raden van twee emmers gevuld met water. Een met koud en een met warm water. Een beetje 'edutainment' is nooit ver weg natuurlijk. Daarom werd er ook een komeet nagemaakt. Dit werd gedaan door middel van droogijs, zand en nog wat ongevaarlijke chemicaliën. Toen dit werd samengeperst, kwam er een brok uit die verdacht veel op een komeet leek. Door de lage temperatuur van het droogijs (- 78 °C) kwamen er dampen vrij en leek deze ijzige rotsblok ook nog een staart te krijgen.

Op die manier kregen de bezoekers toch nog een idee over hoe dat nu juist in elkaar zit, zo'n komeet. Ondanks het bewolkte weer, wist het ECNS dus toch iedereen te onderhouden op De Steen. Meer foto's van deze avond vind je op de website en op de facebookpagina www.facebook.com/ECNS1.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer