Schaakclub viert 50-jarig jubileum

Print
Schaakclub viert 50-jarig jubileum

Schaakclub viert 50-jarig jubileum

Lommel -

Op vrijdag 29 maart sloot de Noord-Limburgse schaakkring het 50-jarig jubileumjaar af met een feestelijke receptie voor leden en oud-leden in de Volksmacht in Lommel.
Onder ruime belangstelling belichtte voorzitter Eddy Janssens de activiteiten tijdens dit jubileumjaar en in vogelvlucht de geschiedenis van de Lommelse club.

"Het is een druk maar zeer mooi jubileumjaar geworden. Vooral de organisatie van het Belgisch kampioenschap schaken in Cultuurcentrum De Adelberg, begin juli 2012 is een gigantisch succes gebleken. De samenwerking met het stadsbestuur was op alle vlakken schitterend en op de slotceremonie van dit negen dagen durende toernooi waren bovendien spelers en publiek laaiend enthousiast."

Op vrijdag 7 december 1962 werd de schaakclub in Café Atlantic in de Lepelstraat, officieel opgericht door Albert Schepkens, huisarts in Lommel en Marcel Ceusters, hoofd van de technische dienst van de toen nog gemeente Lommel. Als officiële naam kwam de 'Noord-Limburgse schaakkring' uit de bus.
Door het groot aantal leden verhuisde men al vlug naar de lokalen van Provil. Na een kort verblijf in café 'Bij den bakker', het huidige Café Melchior, kwam men in het seizoen 1970-1971 terecht in de Seppenherberg, gelegen in de Stationsstraat. Ruim 38 jaar lang was NLS te gast bij Paula en Leon Van Limbergen tot aan hun pensioen. Het huidige lokaal van de Lommelse schaakclub is gevestigd in De Volksmacht op het Kerkplein.

Op de feestelijke slotavond werden de pioniers van het eerste uur in de bloemetjes gezet. Louis Bouly, Marcel Ceusters, Guy Hermans, Jaak Perriëns, Leon Van Limbergen, Jan Vansummeren en Edward Verhoeven waren er 50 jaar geleden ook al bij en ontvingen uit handen van schepen Walter Creemers een passend aandenken.
NLS is steeds een toonaangevende club geweest in Limburg. Reeds enkele jaren na de oprichting sleepte de Lommelse club al enkele Limburgse titels in de wacht. De grote successen werden echter geboekt vanaf 1971 met de oprichting van de jeugdafdeling. Onder leiding van voornamelijk Frans Winters en later Marc Ulenaers werden vele talentvolle jongeren ontdekt. Zo werd onder meer Anita Winters geselecteerd voor het Europees kampioenschap schaken en Roy Schoemans tweemaal voor de wereldkampioenschappen jeugdschaak.

Vanaf het jaar 2000 brak er een nieuwe lichting beloftevolle jonge schakers door. Vanaf 2005 wonnen Roy Schoemans, Jan en Pieter Lagrain, Ruud Jansen, Mher Hovhanisian en Jimmy Geboers 4 keer op rij de Limburgse interclubtitel en speelden op Nationaal vlak in de tweede afdeling. Ook nu wordt er nog steeds veel aandacht geschonken aan de opleiding van jeugdig schaaktalent. Elke zondagvoormiddag vanaf 10.30u krijgen een 20-tal jonge schakers een opleiding volgens de gekende stappenmethode van Van Wijgerden en Brunia. (www.stappenmethode.nl)

NLS Lommel speelt elke vrijdag vanaf 20.00u in De Volksmacht.
Interesse? Neem contact op met Eddy Janssens 0478-347884.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio