Nieuwe opruimacties voor plasticeilandje Smeermaas

Print

Nieuwe opruimacties voor plasticeilandje Smeermaas

Lanaken -

Nu de Maas stilaan aan het zakken is en de waterstand momenteel rond de 40m/TAW staat, zullen er weer opruimacties voorbereid worden om het zwerfvuil langs de Maas op te ruimen. Het eilandje in de Maas bij Smeermaas, is weer een voorbeeld van het vele plastic dat meegevoerd wordt door deze regenrivier, die begint in Frankrijk en eindigt in de Noordzee.

Al het plastic, dat op het eilandje in de bomen en struiken hangt, is over de stuw van Borgharen bij Maastricht de Grensmaas in gestroomd. Nu al de bomen, met uitzondering van het natuurgebied Hochterbampd, tussen Bosscherveld en Herbricht, en eveneens aan Nederlandse zijde, gerooid zijn is daar een pak minder zwerfvuil achtergebleven.
“Zodra het water gezakt is, kunnen we het zwerfvuil op het eilandje verwijderen”, was het antwoord vorig jaar per mail, van de Landelijke Informatielijn Rijkswaterstraat. Het is er echter niet van gekomen en een buurtbewoner is toen zelf met een kajak naar het eilandje gegaan om een groot deel van het plastic te verwijderen.

Al het plastic dat door vrijwilligers verwijderd wordt langs de boorden van de Maas, is maar een fractie van wat er in de zeeën terecht komt. De veroorzakers zullen dus twee keer na moeten denken met wat ze bezig zijn, in de wetenschap dat ook zij het uiteindelijk terug op hun bord krijgen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio