Keizerlijke Commanderie huldigt fruitprominenten

Print

Keizerlijke Commanderie huldigt fruitprominenten

Sint-Truiden -

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie mocht voor zijn 37ste Kapittelbanket 150 prominenten uit de fruitsector ontvangen. Dit Kapittelbanket is een jaarlijkse traditie, waarbij de Keizerlijke Commanderie aan tal van verantwoordelijken uit de fruitwereld de kans biedt om mekaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten.

Een belangrijk onderdeel van dit jaarlijks Kapittelbanket is de intronisatie van mensen uit politiek, wetenschap en fruitteelt: zij worden opgenomen in de Keizerlijke Commanderie wegens hun verdiensten voor de sector in verschillende graden, van officier tot eremaarschalk.

Tijdens het laatste Kapittelbanket werden de volgende mensen geïntroniseerd:
Jos Lacroix en Gisèle Joris werden als lid van de Keizerlijke Commanderie opgenomen in de graad van maarschalk. Jos Lacroix zal vooral de functies van woordvoerder en persverantwoordelijke op zich nemen. Luc Martens wordt aangesteld tot Presidiumassistent in de functie van webmaster van de nieuwe website van de Keizerlijke Commanderie die vanaf heden online is: www.keizerlijke-commanderie.be.

In een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen zijn er tal van politici die opgenomen worden in de Commanderie. Veerle Heeren heeft als ex-minister de hoogst mogelijke graad binnen de Keizerlijke Commanderie behaald, maar als burgemeester van Sint-Truiden wordt ze nu lid van het Consult-Praesidium. Marc Van de Vijver is Vlaams Volksvertegenwoordiger en burgemeester van Beveren: hij krijgt de titel ere-maarschalk voor zijn steun bij de perenexport naar China.
Carl Nijssens en Roger Clerinx zijn beiden schepen van de stad Sint-Truiden, de eerste van sport, de tweede van cultuur. Zij worden opgenomen in de Keizerlijke Commanderie als grootofficier.

Tenslotte werden nog zes prominenten uit de fruitsector opgenomen in de Keizerlijke Commanderie met de graad van officier:
Ann Schenk, op voordracht van Fruitteeltnieuws
Guido Neven, op voordracht van Veiling Borgloon
Wim Martens, op voordracht van de Studiekring Guvelingen en de Tuinbouwschool
Danny Alderweireldt, op voordracht van de Confrérie van de Hasseltse Jenever
Michel Manette, op voordracht van de Confrérie van het Kortessems fruit
Jozef Tuts, op voordracht van de Orde van de Hasseltse Speculoos.

Zij legden allemaal de eed van trouw aan het Haspengouws fruit af en werden door de voorzitter van de Keizerlijke Commanderie, Josette Moria, met het zwaard geïntroniseerd.

In zijn slotwoord belichtte grootmaarschalk en stichter van de Keizerlijke Commanderie, Firmin Aerts, het belang van het wetenschappelijk onderzoek en het baanbrekend werk dat PC-Fruit in dit verband doet in ons land. Hij huldigde de mensen die dit zo belangrijk werk ten bate van een kwalitatieve fruitteelt mogelijk maakten.
De intronisatieplechtigheid werd afgesloten met het Limburgs Volkslied.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio