NEOS bezoekt Nederlands Leder- en Schoenenmuseum

Print

NEOS bezoekt Nederlands Leder- en Schoenenmuseum

Hechtel-Eksel -

Het is er niet aan te zien, maar de weerkundige lente is begonnen, dus de hoogste tijd om met onze leden de buitenactiviteiten te her vatten. Woensdagmorgen 27 maart, een frisse maar zonnige morgen, stapten dan ook 69 moedigen de dubbeldekker op voor een dagje Nederland.

Op het programma: in de voormiddag een bezoek aan het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk en in de namiddag de edelhertenboerdeij De Zonhoeve, gelegen aan de westkant van Tilburg.

Na een tocht van circa anderhalf uur werden we in het Schoenenmuseum verwelkomt met een kop koffie/thee en een 'halve zool' (een soort koek, dit heeft in werkelijkheid niets te maken met een schoenzool, maar alles met een spoorlijn met maar een spoor). Tijdens de rondleiding met gids kwamen we heel wat te weten over de geschiedenis van de schoenenindustrie, de modetrends, de evolutie van het ambacht en de gebruikte technieken, de afkomst en het gebruik van de diverse ledersoorten. Maar zelfs na deze zeer leerrijke rondleiding is het me nog altijd niet duidelijk wat sommige dames er toe drijft honderden paar schoenen in hun kast te hebben.

Het middageten bestaande uit een driegangenmenu nuttigden we in het restaurant De Hooikar in Gilze. Gewoon alledaagse kost, maar wel heel lekker. Verzadigd en voldaan trokken we dan richting de edelhertenboerderij De Zonhoeve, gelegen vlakbij het Wijckermeer in het prachtige gebied ‘Klein Tilburg’. Deze boerderij wordt uitgebaat door Wim en Marianne van Zon, vandaar de naam Zonhoeve.

Opnieuw werden we verwelkomd met koffie/thee en een koek. Tijdens een diareportage met deskundige uitleg door de vrouw des huizes kwamen we van maand tot maand te weten hoe het leven van de herten verloopt. Tijdens deze uiteenzetting kwam duidelijk tot uiting dat bij de uitbaters van deze hoeve zowel het welzijn van de dieren als respect voor de natuur centraal staan. Na deze reportage volgde nog een bezoek aan de weilanden met commentaar van de heer des huizes en tot slot was er gelegenheid tot het proeven en eventueel aankopen van hertevlees in het plaatselijke winkeltje. Rond 18 uur was het tijd om huiswaarts te keren.

Het was een mooie gevulde dag die ons heel wat wijsheden bijbracht over de schoenenwereld en het doen en laten van edelherten. We werden overal zeer gastvrij ontvangen, van de zo geroemde Nederlandse zuinigheid was nergens iets te merken. Niettegenstaande een goed gevuld programma was er tussendoor ook voldoende tijd om bij te kletsen.

Dit sociaal aspect vinden we als seniorenvereniging zeker zo belangrijk als het aangeboden programma. Ideaal is dus een mix van beiden te bekomen. Ik denk in alle bescheidenheid dat we hier wel in geslaagd zijn, met dank aan diegenen die hier weer hun vrijwillige tijd hebben voor opgeofferd om dit alles voor mekaar te krijgen. Bedankt en tot bij de volgende uitstap.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio