Uit de kelders van de Geschied- en Heemkundige Kring...

De taak van de Geschied- en Heemkundige Kring Groot Lummen bestaat uit het opzoeken en inventariseren van de geschiedenis van onze gemeente en het waken over ons erfgoed, de restanten en getuigenissen van ons verleden.

Naast de bezorgdheid voor het bewaren van zoveel mogelijk onroerend erfgoed (gebouwen, wegjes, kapelletjes, landschappen …) en het immaterieel of ontastbaar erfgoed (dialect, vertellingen, zang, gebruiken …) beheert de Heemkundige Kring op dit ogenblik heel wat roerend erfgoed (gebruiksvoorwerpen, documenten, siervoorwerpen …) in de kelders van het OCMW-gebouw in de Meerlestraat.

Sylvia (Gemeentebestuur Lummen)

Omdat deze collectie momenteel moeilijk toegankelijk is heeft de Heemkundige Kring besloten regelmatig enkele voorwerpen uit de muffige kelder te halen en aan de inwoners te tonen.

De spits wordt afgebeten met een wel bijzonder voorwerp uit de collectie, namelijk een brandweerpomp uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het voorwerp staat sinds eind maart tentoongesteld in de inkomhal van het gemeentehuis en zal daar gedurende 3 maanden te bewonderen zijn.

Wil je meer weten? Kom dan zeker een kijkje nemen! De display naast de historische brandweerpomp is voorzien van heel wat informatie over het ontstaan en nut van het voorwerp, haar vervaardiger en hoe ze de Lummense geschiedenis voorgoed veranderde...


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio